Ombouw elektriciteitsnet i.f.v. groene stroom bestudeerd
01-02-2011
De decentrale productie van energie is de jongste jaren enorm toegenomen. Eigenaars van zonnepalen, windturbines, … gebruiken niet alleen hun zelf opgewekte elektriciteit, ze bieden het teveel aan opgewekte groene energie ook aan. Alleen zijn onze distributienetten hiervoor onvoldoende aangepast. Vlaams volksvertegenwoordiger Valerie Taeldeman wou van de minister van energie weten, hoe zij tegemoet wil komen aan deze maatschappelijk waardevolle evolutie en hoe zij de ombouw naar slimme distributienetten wil realiseren.
Het aantal hernieuwbare energieprojecten voor lokale elektriciteitsproductie heeft de jongste jaren een vlucht genomen. Dat komt onder meer door de sterke (financiële) stimuli die de overheid toekent aan zelfproducenten met het oog op de realisatie van de doelstellingen inzake groene stroom tegen 2020. Er wordt dan ook verwacht dat deze groei zich de komende jaren zal doorzetten.
Tal van particulieren en bedrijven installeren zonnepanelen en in windrijke gebieden verschijnen windmolens. Daarnaast is er een groot aantal aanvragen voor aansluiting van warmtekrachtkoppeling (WKK) waarbij zowel warmte als kracht (elektriciteit) gezamenlijk worden opgewekt.
Met de decentrale pro¬duc¬tie ontstaat een nieuw principe: eindgebruikers die elektriciteit op het distribu¬tie¬net injecteren. De energie die zelfproducenten opwekken, dient immers ofwel voor eigen gebruik of wordt afgezet op het elektriciteitsnet. Dat heeft tal van implicaties voor de elektriciteitsnetten.
Een voorbeeld daarvan is het hoogspanningsnet in de kustregio, meer bepaald de driehoek Koksijde-Zeebrugge-Brugge. Dat is gesatureerd, waardoor geen bijkomende productie-installaties meer op het net kunnen. 27 bestaande projectaanvragen voor hernieuwbare energieproductie, met een gezamenlijke capaciteit van 114 MW, kwamen daardoor op een wachtlijst terecht.Inmiddels kon Elia (beheerder van het hoogspanningsnet) een schijf van 110 MW flexibele capaciteit vrijmaken, zonder de bestaande engagementen t.a.v. offshore windparken in gevaar te brengen. Daardoor kunnen deze 27 projecten, onder bepaalde modaliteiten, alsnog worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Het gaat om een innovatieve tijdelijke contractformule waarbij productie en verbruik in de regio optimaal op elkaar worden afgestemd.
Op vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Valerie Taeldeman liet de minister van Energie weten dat het huidig elektriciteitsnetwerk volledig ontworpen en gedimensioneerd werd om tegemoet te komen aan de vraag naar electriciteit in de filosofie van een centraal productiepark. De centrales zijn aangesloten op de hoogspanningsnetten die de energie opnemen en verder transporteren naar de distributienetten.
Decentraal opgewekte elektriciteit (zoals vb. zonne-energie) wordt echter aangesloten op laag- en middenspanningsnetten, wat betekent dat er aanpassingen aan de netten nodig zijn. Hierbij moet er enerzijds voor gezorgd worden dat een kwalitatieve bevoorrading van elektriciteit aan de verbruikers gegarandeerd blijft en anderzijds dat de producenten toegang krijgen tot de netten op die locaties die zij daarvoor het meest geschikt achten.
Volgens minister Van Den Bossche zijn deze beide wensen niet onverenigbaar, maar vereisen ze wel een andere filosofie,waarbij de voordelen van decentrale productie zoveel mogelijk kunnen worden uitgespeeld. Bovendien moet dit op een kostenefficiënte manier gebeuren, aangezien deze investeringen worden verrekend in de tarieven.
Deze omschakeling is een proces in evolutie en past in de ombouw van de huidige elektriciteitsnetten naar slimmere netten.
Om in te spelen op de nieuwe trend van decentrale elektriciteitsproductie zal Vlaams minister Van den Bossche onderzoeken of de bestaande netten efficiënter kunnen worden gebruikt en of er geen mogelijkheden onbenut worden gelaten. Daarom hebben de netbeheerders, in overleg met de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG), een studie aangevat die deze mogelijkheden in kaart moet brengen. De resultaten worden in de loop van 2011 verwacht, net als een rapport met mogelijke acties in het kader van de uitbouw van slimme distributienetten.
Vlaams volksvertegenwoordiger Valerie Taeldeman kijkt met veel belangstelling uit naar deze studie: “Onze maatschappij evolueert in sneltempo. Nieuwe technologieën moeten een kans krijgen. De groeiende lokale productie vereist ook een betere aanstuurbaarheid van het netwerk. Dat wordt mogelijk dankzij de realisatie van slimme netten, die toelaten om de energie¬stro¬men uit hernieuwbare en decentrale energiebronnen te kunnen beheersen.”