Oekraïne is veel meer dan zomaar de achtertuin van Europa
21-02-2014
Johan Verstreken (CD&V) roept alle partijen op om zijn resolutie te steunen
Gemeenschapssenator Johan Verstreken was het enige parlementslid in de Senaat die de minister van Buitenlandse Zaken wilde ondervragen over de gebeurtenissen in Oekraïne. De premier, die de bevoegde minister moest vervangen wegens zijn deelname aan de Europese Raad van ministers, beperkte zich echter tot het aflezen van hetzelfde antwoord dat hij gaf aan de Kamerleden. Toen de gemeenschapssenator enkele bijvragen stelde, gaf de eerste minister aan dat België ‘geen straffeloosheid kon aanvaarden’.
Toch wil Johan Verstreken deze tussenkomst aangrijpen om steun te vragen voor zijn resolutie: “In ons federaal parlement is de Senaat de plaats bij uitstek om internationale vraagstukken te bespreken. Ik heb een resolutie ingediend die de toestand in Oekraïne moet veroordelen, en ik stel voor die zo snel mogelijk te behandelen in de commissie Buitenlandse Zaken.”
Op dit moment komen de ministers van Buitenlandse Zaken samen om te bespreken of er sancties getroffen kunnen worden ten aanzien van Oekraïne. België is daar voorstander van, maar Europese sancties vereisen nu eenmaal unanimiteit. “De maatregelen die de premier opsomde, zijn een eerste stap. Ik hoop dat België een constructieve bijdrage kan leveren in het op het één lijn krijgen van de 28 lidstaten. Dat is allesbehalve een evidentie”, zegt Verstreken hierover.
Daarnaast is Rusland een belangrijke factor in dit debat. Na het mislukken van het afsluiten van een Associatieverdrag met de Europese Unie, ondertekende Oekraïne dan maar een handelsverdrag met de Russische Federatie. Ook kreeg Oekraïne van Rusland een lening toegekend van 15 miljard dollar die een staatsfaillissement moest voorkomen, en die laatste weigert de volgende schijven van deze lening uit te betalen in afwachting van de vorming van een nieuwe regering.
“Oekraïne is veel meer dan zomaar de achtertuin van Europa”, zegt Johan Verstreken. “Rusland gebruikt zijn machtspositie om zijn economische belangen veilig te stellen, en deinst er niet voor terug energie te gebruiken als geopolitiek wapen. Stabiliteit in Oekraïne is in het belang van ons allemaal. Als wij als Senaat een diplomatiek signaal kunnen geven, moeten we dat doen”, besluit hij.