Noodopvang van daklozen
11-11-2010
Met de winter voor de deur dreigt het gebrekkige federale asielbeleid ons opnieuw te confronteren met een tekort aan noodopvang voor daklozen. Het OCMW Antwerpen laat vandaag weten dat het nagaat welke gebouwen geschikt zijn voor extra noodopvang. De federale regering wil 2000 plaatsen realiseren in kazernes en extra plaatsen in lokale opvanginitiatieven.
Ward Kennes ondervroeg Minister Bourgeois over de mogelijkheid ook leegstaande gebouwen van de Vlaamse overheid en lokale besturen ter beschikking te stellen voor noodopvang. Die antwoordde dat er momenteel geen Vlaamse overheidsgebouwen leeg staan. Ward Kennes is echter tevreden met het aangekondigde initiatief van Minister Bourgeois en zijn collega’s Lieten, Vandeurzen, en Van den Bossche om een brief te richten aan de lokale overheden, met de vraag of ze zich kunnen organiseren voor de winteropvang van daklozen. Dit is een oproep, geen verplichting.
Ward Kennes, ook promotor erediensten van de CD&V-fractie, vraagt om te onderzoeken of er leegstaande klooster en pastorijen voor noodopvang van daklozen in aanmerking komen. Ward Kennes: “Binnen de Kerk wordt reeds langer nagedacht over de herbestemming van kloosters waarvan de kloostergemeenschappen verhuizen en er zijn al enkele voorbeelden waar kloosters en pastorijen worden gebruikt voor noodopvang of de huisvesting van asielzoekers.”
De opvangcrisis dwingt ook tot duidelijke keuzes in het migratie- en asielbeleid. De 6000 mensen die, op straat leven of in onbewoonbare panden, wachten op een regularisatie. Ward Kennes: “Het gaat veelal om personen die de asielprocedure zonder succes doorlopen hebben maar toch in België blijven. Het probleem van de Poolse daklozen in Antwerpen doet de vraag rijzen naar het verblijfsstatuut van Oost-Europese EU-burgers die naar hier komen met de bedoeling om te werken maar geen werk vinden.”