NMBS moet meewerken aan open data strategie
09-07-2015
Het parlement wil dat NMBS de informatie over haar dienstregelingen en vertragingen vrijgeeft aan ICT-ontwikkelaars en geïnteresseerden. Vandaag keurt de plenaire vergadering van de Kamer een resolutie goed van CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh. De tekst roept de federale regering op om aandacht te besteden aan open data in de beheerscontracten van NMBS en Infrabel. Eerder nam de commissie Infrastructuur deze resolutie unaniem aan.
De NMBS houdt nog steeds de gegevens over de dienstregeling en vertragingen voor zich. Wie van Antwerpen naar Oostende wil, krijgt in populaire zoekmachines als aanbeveling om om 5u53min de bus te nemen: de treinverbindingen zijn immers niet opgenomen, deze van De Lijn wel. ‘Deze regering kiest in haar regeerakkoord nochtans resoluut voor het open data concept: het elektronisch beschikbaar maken van overheidsinformatie aan bedrijven, wetenschappers en burgers. Zo willen we tegemoetkomen aan de toenemende vraag van bedrijven en ICT-ontwikkelaars om zelf handige toepassingen te kunnen uitbouwen op basis van de informatie van de overheid.’, aldus Van den Bergh. De overheid moet volgens hem loslaten wat de samenleving of privésector zelf kan doen. Dienstregelingen en vertragingen integreren in routeplanners, zoekmachines, autonavigatiesystemen of apps voor smartphones is geen kerncompetentie van de NMBS.
Buitenlandse vervoersmaatschappijen geven hun dienstregelingen al lang vrij aan web- en appontwikkelaars. Wil je van Amsterdam naar Eindhoven of Keulen? Kaarten en routeplanners op internet geven onmiddellijk de reistijd weer per auto, trein, fiets, … Zo promoot men multimodaliteit, dat wil zeggen: gebruik maken van verschillende vormen van vervoer in de praktijk. De trein is binnen dat concept erg belangrijk. Hoe meer trein-apps, hoe meer websites, zoekmachines en digitale tools de trein integreren, hoe meer potentiele en goed geïnformeerde reizigers er zijn. Dat zal ook meer mensen ‘aansporen’ om de trein te nemen en de auto in de garage te laten. Meer innovatie betekent immers minder files.
De NMBS trok in april 2015 de virtuele stekker uit RailTime. Reizigers zijn sindsdien afhankelijk van die ene app van de NMBS die voor velen minder gebruiksvriendelijk is, omdat de NMBS andere IT-bedrijven of gewoon geïnteresseerden verbiedt de precieze informatie van de dienstregelingen te gebruiken. De Lijn, de MIVB en de TEC stellen hun data wél beschikbaar. De NMBS is dus enige openbaar vervoermaatschappij in België die het niet doet.
‘De dienstregelingen van de openbare dienstverlening van de NMBS waarvoor wij allen betalen behoren bij uitstek tot het publieke domein.’, argumenteert Van den Bergh. In 2009 voerde de NMBS zelfs een heuse juridische strijd tegen iRail, een applicatie van een student die gebruikers toeliet om via een mobiele telefoon de dienstregeling van de NMBS te raadplegen.
Het huidige beheerscontract tussen de NMBS en de overheid vermeldt informatieverstrekking aan reizigers, maar verplicht de NMBS niet expliciet haar databank ter beschikking te stellen aan derden, om hen in staat te stellen hun eigen toepassingen te ontwikkelen. ‘Met deze resolutie vragen we aan de NMBS om haar dienstregeling en real-time informatie vrij te geven, door dit op te nemen in het volgende beheerscontract. Zo kunnen geïnteresseerden hun eigen apps ontwikkelingen.’, besluit Van den Bergh.