NMBS komt tegemoet aan 90% van de bijstandsvragen voor minder mobiele reizigers
17-04-2014
Aanvraagtermijn van 24 uur verder inkorten blijkt echter onmogelijk
Personen met een beperkte mobiliteit kunnen bij de NMBS 24u op voorhand bijstand vragen. In 2012 werden meer dan 56.000 aanvragen ingediend, en werden 90% van de aanvragen uitgevoerd. De NMBS is van mening dat de jongste jaren een duidelijke verbetering kan worden vastgesteld. Dit vernam gemeenschapssenatrice Cindy Franssen (CD&V) via een parlementaire vraag aan de minister van Overheidsbedrijven.
In 2011 werden in totaal 58.598 aanvragen geregistreerd, terwijl er in 2012 sprake was van 56.329 registraties. 90% van de aanvragen werden uitgevoerd. Van de 10% aanvragen die niet werden uitgevoerd, trok de klant in 75% van de gevallen de aanvraag zelf in. Voor de resterende gevallen kon geen personeel aan de vereiste stations toegewezen worden, meestal omdat de assistentie minder dan 24u op voorhand was aangevraagd. Dit betekent niet noodzakelijk dat er sprake is van een daling van het aantal interventies. Het is immers perfect mogelijk dat één enkel dossier een of meer assistentie-interventies kan inhouden.
In een eerdere parlementaire vraag (5-10341) van Cindy Franssen bleek dat de komende jaren via het meerjareninvesteringsplan 2013-2025 400 tot 450 miljoen euro zal worden geïnvesteerd om treinstations meer toegankelijk te maken voor minder mobiele reizigers. Door de NMBS-groep zal een netwerk van 100 toegankelijke stations gecreëerd worden. Dit moet er voor zorgen dat er altijd minstens één toegankelijk station (met autonoom toegankelijke perrons) binnen een straal van 15 kilometer is.
In 131 stations biedt de NMBS elke dag assistentie en dit van de eerste tot de laatste trein. In andere stations is soms assistentie mogelijk. “De minder mobiele klant dient 24u vooraf bijstand te vragen. In Nederland bedraagt de aanvraagtijd slechts 3 uur (voor een binnenlandse reis). Door de aanvraagtijd te reduceren wordt de trein een volwaardig vervoersmiddel voor minder mobiele mensen. Hoe korter de aanvraagtijd, hoe groter de flexibiliteit. Ik vraag me af of het mogelijk is om de aanvraagtijd in bepaalde stations te reduceren”, aldus Cindy Franssen.
Volgens de minister is het echter niet mogelijk de 24u-aanvraagtermijn permanent en voor alle stations structureel te verkorten. De termijn valt trouwens binnen de Europese norm van 48u.
Cindy Franssen: “Ieder mens, mobiel of niet, moet de mogelijkheid hebben gebruik te maken van het openbaar vervoer, in dit geval de trein. De aanvraagtijd is momenteel nog te lang. Ik zal bij de minister blijven vragen om de aanvraagtijd toch te verkorten, al is het maar in stations waar een bijzonder groot verloop van reizigers is.”