NMBS-Groep betaalt minder voor consultancy-opdrachten
29-04-2015
De laatste vier jaar heeft de NMBS minder betaald voor externe consultancyopdrachten. Dat blijkt uit een parlementaire vraag (SV 46) van CD&V-Kamerlid Roel Deseyn. ‘De periode dat de NMBS consultants inhuurde voor allerhande projecten is definitief voorbij. Op dat vlak heeft het bedrijf een koerswijziging ingezet.’, aldus Deseyn.
Tussen 2011 en 2013 daalden de consultancykosten van de NMBS en de NMBS-Holding met ongeveer 4 miljoen euro. De daling was erg spectaculair tussen 2011 en 2012: van 23,55 miljoen euro naar 15,14 miljoen euro. Vervolgens was er opnieuw een stijging in 2013: 19,71 miljoen euro. Voor het jaar 2014 zijn enkel de cijfers van het eerste semester beschikbaar, maar die zijn bescheiden: in de eerste zes maanden betaalden beide entiteiten in totaal 6,92 miljoen euro.
‘Een rapport van het Rekenhof hekelde de hoge consultancykosten van de NMBS-Groep in de periode 2005-2011. Het Rekenhof adviseerde dan ook om controlemaatregelen in te voeren bij operationele directies en om de interne audit te versterken. Dit is ook gebeurd en dat is positief’, zegt Roel Deseyn over de cijfers.
De meeste kosten van de NMBS gaan naar ‘strategische consultancy’. Deze kostenpost stijgt ook over de betrokken periode: van 6,1 miljoen euro in 2011 naar 9,31 miljoen euro in 2013. Daarnaast deden beide spoorentiteiten nog een beroep op externe ondernemingen als het ging over operationele en strategische consultancy. De NMBS gaf telkens meer uit dan de Holding.
We zien dezelfde evolutie bij Infrabel: de cijfers dalen, zij het opnieuw met een opwaartse knik in 2013. In tegenstelling tot bij de NMBS en de NMBS-Holding, investeerde Infrabel vooral in ‘operationale consultancy’. Het deed dit voor 10,1 miljoen in 2011, 3,7 miljoen in 2012, 5,7 miljoen in 2013 en voor 1,3 miljoen in de eerste zes maanden van 2014.
Ondertussen is de Belgische spoorweginfrastructuur drastisch veranderd. Sinds 1 januari 2014 bestaat de drieledige structuur, zijnde de Holding, NMBS en Infrabel, niet meer. De Holding ging op in de NMBS en bestaat sindsdien niet meer. Er is wel nog sprake van een gezamenlijke dochtervennootschap, HR Rail, die als werkgever van het personeel zou fungeren en hen als dusdanig zou detacheren naar de NMBS en Infrabel.
Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de minister in haar antwoord meedeelt dat de meeste opdrachten vooral betrekking hadden op de herstructurering van de NMBS-Groep, op de herstructurering van B-Logistics (het vroegere B-Cargo) en op de oprichting van Thalys als operator. Ook is in het kader hiervan de wetgeving op de overheidsopdrachten bijzonder relevant.
‘De financiële situatie van de Belgische spoorwegen is niet rooskleurig.’, zegt Deseyn. ‘Het is dus logisch dat er nu spaarzamer wordt omgesprongen met het inkopen van externe expertise. De interne auditmechanismen moeten maximaal benut worden.’, besluit hij.