Nieuwe veilige fietsverbinding Zeebrugge/Knokke-Heist
10-07-2012
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft vanochtend samen met de burgemeester van Brugge Patrick Moenaert en de burgemeester van Knokke-Heist Graaf Leopold Lippens het nieuwe fietspad tussen het Minervaplein in Zeebrugge en de Moerstraat in Knokke-Heist ingereden. Het fietspad zal ervoor zorgen dat meer mensen die in de haven werken naar de fiets zullen grijpen. Het fietspad sluit ook aan bij het recreatief fietsroutenetwerk richting Zeebrugge en Heist zodat deze realisatie de haven en de toeristische trekpleisters in de regio beter bereikbaar maakt voor fietsers.
De haven van Zeebrugge is een drukke verkeersader met een grote impact op de mobiliteit. In het verleden was er minder aandacht voor de zachte weggebruikers. Daar komt stap voor stap verandering in. Een paar jaar geleden maakte het Agentschap Wegen en Verkeer een streefbeeld op voor de hoofdwegenassen. Daarnaast is er ook het ‘Masterplan Fiets voor de haven van Zeebrugge en omgeving’ opgemaakt door de stad Brugge, de provincie West-Vlaanderen en de Maatschappij van de Brugse Zeevaartinrichtingen (MBZ).
Doel van het fietspadennetwerk in en rond de haven is het aandeel van de fiets in het woon-werkverkeer te bevorderen. Ook de vele toeristen krijgen zo de kans om de haven met de fiets te ontdekken. Door aan te sluiten op het veilige en comfortabele fietsverbindingsnet richting Zeebrugge en Knokke-Heist ontstaat een goed aaneengesloten fietscircuit naar de haven.
Nieuwe fietsverbinding
Minister Crevits opende vanochtend het nieuwe fietspad tussen het Minervaplein in Zeebrugge en de Moerstraat in Knokke-Heist op de rechter oever van het Leopoldkanaal. Dat fietspad loopt parallel met de in aanbouw zijnde haveninterne ontsluitingsweg tussen het Minervaplein en de oostelijke achterhaven.
Het nieuwe fietspad sluit aan op het omliggende fietsroutenetwerk. Tot dit fietsnetwerk behoort ook de fietsbrug ‘De Lichtenlijn’.
Begin september zal aansluitend aan die brug gestart worden met de nieuwe voetgangersverbinding tussen het natuurgebied de Sashul en de vuurtoren ‘het Hoog Licht’. Op die wijze kan de zachte weggebruiker genieten van een multifunctioneel netwerk aan mobiliteitsvoorzieningen.
Ook de bouw van de fiets- en voetgangersbrug over het Leopold- en Schipdonkkanaal, de spoorbundel en de A. Ronsestraat tussen Ramskapelle en de achterhaven wordt een zeer belangrijke schakel in de uitbouw van het havenintern fietspadennetwerk in de oostelijke achterhaven. Het project rond deze brug zit momenteel in studiefase.
Nog meer fietsverbindingen
Het fietspad dat vandaag is ingereden, loopt parallel met de nieuw aan te leggen interne ontsluitingsweg in de haven. Deze weg start ter hoogte van het Minervaplein en loopt tot aan de ingang van de Sea-Ro terminal in de achterhaven. De weg is ontworpen voor zwaar verkeer met een vrije rijhoogte over het volledige traject van 7 meter zodat double stack transport mogelijk is. Door het interne havenverkeer van het andere verkeer te scheiden wordt niet alleen de veiligheid maar ook de vervoerscapaciteit in de haven verbeterd. Na de ingebruikname van de haveninterne ontsluitingsweg zal de Gustave van Nieuwenhuysestraat tijdens een proefperiode enkele maanden afgesloten worden.
Langs de kant van de Vandammesluis en ten oosten van de oostelijke havenweg vanaf de Isabellalaan tot aan de Moerstraat ligt een tweerichtingsfietspad. Daar sluit het netwerk aan op de Moerstraat en de Vaartdijk. Aan de andere kant sluit het fietspad tevens aan op de Gustave Van Nieuwenhuysestraat. Daar werd het aangelegd in schelpengruis om een natuurlijke overgang te bewaren naar het natuurgebied ‘Kleiputten Heist’. Er werd ook een ongelijkvloerse kruising gerealiseerd met de nieuwe haveninterne ontsluitingsweg en met de spoorlijnbundel Brugge-Knokke.
De aanleg van de twee fietstunnels en de fietspaden kost ongeveer 1,9 miljoen euro in de totale investering van 11 miljoen euro. De afdeling Maritieme Toegang van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken is bouwheer.
Minister Crevits: “De nieuwe vlotte fietsverbinding, zal ervoor zorgen dat meer mensen naar het werk in de haven van Zeebrugge zullen fietsen. Het verkeer zal er veiliger verlopen. Ook voor de recreatieve fietser biedt deze verbinding een extra troef. Er is een betere ontsluiting en verbinding tussen de bestaande natuurgebieden ‘Vuurtorenweiden’ en het ‘Natuurgebied de Sashul’. Je krijgt een veilige en comfortabele fietsverbinding richting Zeebrugge en Knokke-Heist. Ook de oude wandelroutes in die gebieden krijgen vanaf september een grondige opknapbeurt. Zo wordt de kustbeleving ook met de haven weer een stuk intensiever.”
Burgemeester Graaf Lippens: “We zijn verheugd dat het nieuwe fietspad er is. Zonder deze realisatie moesten de fietsers immers extra rond rijden en de drukke verkeersader van de Heistlaan nemen. Voor de fietsers die van Brugge komen, verkort de weg ter hoogte van de achterhaven van Zeebrugge aanzienlijk”.
Burgemeester Moenaert: “De realisatie betekent dat in de praktijk snel en efficiënt werk gemaakt wordt van de concretisering van het Masterplan Fiets voor de haven van Zeebrugge en omgeving’. Dat plan kwam tot stand in een samenwerkingsverband tussen de stad Brugge, de provincie, de Maatschappij voor de Brugse Zeevaartinrichting en andere overheidsinstanties. Het zal Zeebrugge vlotter bereikbaar maken en de verkeersveiligheid voor de zwakke weggebruiker gevoelig verbeteren.”