Nieuwe test met 'luchtzuiverend cement' in Brusselse Leopold II-tunnel
In de Brusselse Leopold II-tunnel worden vanaf maandag 21 januari tot maandag 4 februari nieuwe testen uitgevoerd om de zuiverende effecten van zogenaamd fotokatalytisch cement te meten. Dit proefproject, een primeur voor België, wordt gevoerd door het Europees consortium PhotoPAQ, in samenwerking met minister Brigitte Grouwels en haar administratie Mobiel Brussel. Het past in een ruimer project om luchtvervuiling in steden tegen te gaan.
Over een strook van 160 meter wordt in de Leopold II-tunnel een laag fotokatalytisch cement aangebracht. Door de combinatie van een katalysator en UV-licht trekken deze materialen vervuilende stoffen als stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen aan. De onderzoeksresultaten worden in de zomer van 2013 verwacht. “Indien deze resultaten positief zijn, overweeg ik het project uit te breiden naar andere plaatsen in het Brussels Gewest. Het zou een besparing kunnen betekenen op de hoge kosten voor luchtventilatie”, aldus minister Grouwels.
Eerder vond van 9 tot 23 september 2011 al een gelijkaardige test plaats in de Leopold II-tunnel. De resultaten van deze test bleken toen niet bruikbaar, omdat de lichtintensiteit onvoldoende sterk bleek. De sterkte van het UV-licht bedroeg in deze eerste test slechts 1,5 W/m². In de nieuwe, verbeterde test wordt deze lichtsterkte daarom gevoelig opgetrokken tot 4 W/m².
De Leopold II-tunnel is met zijn lengte van 2,5 kilometer de langste autotunnel van het land. Dagelijks rijden er 65.000 voertuigen door.