Nieuwe stappen gezet in contracten en samenwerkingsakkoorden met Myanmar
01-10-2013
Vlaams minister-president Peeters heeft een Myanmarese delegatie onder leiding van de vicepresident Nyan Tun ontvangen. De Myanmarese delegatie – die behalve de vicepresident ook bestaat uit de minister van Transport Nyan Htun Aung, de viceminister van Buitenlandse Zaken Thank Kyaw, en verschillende afgevaardigden van de ministeries van transport en buitenlandse zaken – brengt deze week een werkbezoek aan Vlaanderen.
De zendingen van minister-president Peeters naar Myanmar in 2012 en 2013 wierpen ter plekke reeds hun eerste vruchten af met verschillende contracten en samenwerkingsakkoorden. Tijdens het onderhoud vandaag werden hier nieuwe stappen in gezet.
“Myanmar heeft tal van ambities op het vlak van transportinfrastructuur, havenontwikkeling en logistiek. Vlaanderen kan daar met zijn knowhow zeker toe bijdragen; het is dan ook geen toeval dat een delegatie uit Myanmar ons komt bezoeken”, aldus minister-president Peeters.
Zuid-Oost Azië vormt nog steeds een groeimarkt en heeft behoefte aan een aangepaste infrastructuur. De uitbreiding van het wegennet en regionale luchthavens, havenexpansies, dijkwerken en kustbescherming, projectontwikkeling voor de industrie en het toerisme dienen een antwoord te bieden aan de groeiende economie, maar ook aan de globale milieu- en klimaatsveranderingen. Dit geldt ook zeker voor Myanmar, een land dat recent de deuren naar de democratie opende en waar vooral de haveninfrastructuur en de bevaarbaarheid van de binnenwateren aan de orde zijn.
Het bezoek van de Myanmarese delegatie kadert in de opvolging van twee economische missies met Vlaamse bedrijven onder leiding van minister-president Peeters in 2012 en in maart van dit jaar met de ontmoeting die minister-president Peeters had met de President van Myanmar. In november 2012 bracht de minister van transport reeds een eerste werkbezoek aan Vlaanderen.
Contracten en samenwerking
In het kader van de tweede zending naar Myanmar in 2013 werden maar liefst 5 samenwerkingsakkoorden ondertekend met Vlaamse bedrijven (SBE, Medec, Bom.be, Newtec en Devgen). De zendingen van minister-president Peeters naar Myanmar, en de vele en intense bilaterale contacten werpen dus hun vruchten af. De minister-president opende in maart 2013 ook reeds een nieuwe antenne van Flanders Investment & Trade in Myanmar.
Op basis van een haalbaarheidsstudie van SBE over de bevaarbaarheid van de Irrawaddy rivier, heeft de president van Myanmar beslist om zo snel mogelijk een pilootproject te realiseren. De doelstelling van dit project is de verbetering van de bevaarbaarheid, het beheersen van overstromingen en het bouwen van een energiecentrale. SBE werd nu gevraagd de Myanmarese overheid technisch bij te staan tijdens de ontwerpfase en de uitvoeringsfase.
Packo Inox heeft recent een order binnengekregen van het Myanmarese ministerie van Landbouw en Visserij voor de levering van 100 melkkoeltanks en 100 melkpasteuriseermachines, waarvan een eerste deel op dit moment in productie en uitvoering is. Deze machines zullen op een 100-tal verschillende locaties in Myanmar worden ingezet voor een programma voor het leveren van melk aan kinderen in scholen.
In oktober vertrekt er een medische delegatie van Medec, samen met 2 Belgische anesthesisten naar 2 steden in Myanmar (Yangon en Mandaly) om een 8-daagse opleiding aan lokale dokters te geven. Die opleiding kadert binnen de overeenkomst die Medec in maart van dit jaar tekende met het ministerie van Volksgezondheid voor de levering van 133 anesthesietoestellen. Medec zal tijdens die komende missie ook spreken op het Myanmar Anesthesie Congres.
Op vraag van de Myanmarese overheid zal Vlaanderen ook enkele medische teams sturen naar de komende Sea Games in december 2013 in Myanmar.
Minister-president Peeters ondersteunt het democratiseringsproces in Myanmar. Mensenrechten blijven namelijk een belangrijk onderdeel van het internationaal optreden van Vlaanderen.
“Ik ondersteun het democratiseringsproces in Myanmar. Ik ben tevreden om vast te stellen dat de Myanmarese overheid actie onderneemt om haar beleid transparant te maken, en om een open dialoog met andere regeringen aan te moedigen. Ik hoop oprecht dat de Myanmarese overheid de uitdagingen op het vlak van mensenrechten – zoals vrijheid van meningsuiting, aandacht voor minderhedengroepen en de vorming van politieke en burgerlijke instellingen – verder aangaat”, aldus Vlaams minister-president Peeters.
Myanmar kent grote uitdagingen op korte en lange termijn. Vlaanderen wil de banden met de bevolking van Myanmar aanhalen en versterken. “Met haar kennis op het vlak van gezondheidszorg, landbouw, transport en industrie kan Vlaanderen Myanmar bijstaan in de uitdagingen op korte en lange termijn”, besluit Vlaams minister-president Peeters.