Nieuwe sociale maatregelen voor drinkwater beschermen kwetsbare groepen
21-06-2013
Het besluit dat vandaag op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege door de Vlaamse Regering principieel is goedgekeurd, biedt kwetsbare doelgroepen zoals leefloners, bejaarden met een minimuminkomen en gehandicapten een betere bescherming bij een eventuele afsluiting van de drinkwaterlevering.
De watertoevoer afsluiten is een zeer ingrijpende maatregel die niet zomaar kan worden genomen. Het decreet dat de gronden vastlegt waarop gezinnen kunnen worden afgesloten, ligt nu ter goedkeuring voor in het Vlaams Parlement. Het uitvoeringsbesluit waarmee de Vlaamse Regering vandaag heeft ingestemd, legt de procedure vast die de watermaatschappijen moeten volgen als een Lokale Adviescommissie (LAC) of een toezichthoudende ambtenaar hen de toelating geeft tot afsluiten.
Vlaams minister Joke Schauvliege: “Toegang tot water is een basisrecht. Voor iedereen. Daarom moeten we dit recht zo goed mogelijk garanderen. Erg belangrijk is de verplichting om niet alleen de in gebreke blijvende klant in te lichten van de intentie tot afsluiting. Ook de andere verbruikers die eventueel van die klant afhankelijk zijn voor hun watertoevoer, moeten die informatie krijgen. Dat is bijvoorbeeld het geval in een flatgebouw waar slechts één watermeter is. Na deze kennisgeving moet de watermaatschappij nog een termijn van minimaal 6 weken respecteren voor ze effectief de watertoevoer kan dichtdraaien. Die periode geeft zowel de klant als de eventuele verbruikers de mogelijkheid met de watermaatschappij een regeling uit te werken om een afsluiting te voorkomen.”
Kwetsbare doelgroepen beter beschermd
Het goedgekeurde besluit legt de watermaatschappijen bovendien sociale openbare dienstverplichtingen op. Die moeten er voor zorgen dat de toegang tot de openbare watervoorziening behouden blijft. Dit kadert binnen het meersporenbeleid van minister Schauvliege waarbij de sociaal kwetsbare groepen zowel financieel, technisch als inzake dienstverlening bijkomend worden ondersteund. De minister komt hiermee tegemoet aan de expliciete wensen van de verenigingen voor armoedebestrijding (Verticaal Permanent ArmoedeOverleg VPAO).
Vlaams minister Joke Schauvliege: “We voeren het statuut ‘beschermde klant’ in. Dat statuut geeft toegang tot bijkomende rechten, waaronder een gratis waterscan (om tot een rationeel watergebruik te komen), de mogelijkheid tot een maandelijkse betaling, de opmaak van een betalingsplan op maat en de kwijtschelding van kosten die gepaard gaan met het versturen van herinneringsbrieven en de kwijtschelding.
Daarnaast harmoniseren we de sociale kortingen die watermaatschappijen nu al, zij het versnipperd, toepassen. Zo worden de leefloners, bejaarden met een minimumpensioen en gehandicapten met een vervangingsinkomen voortaan vrijgesteld van de vaste vergoeding voor drinkwater.”