Nieuwe regels voor veilig speelgoed van kracht
18-07-2011
De nieuwe Europese veiligheidsvereisten voor speelgoed worden 20 juli in alle lidstaten van kracht. Europarlementslid Marianne Thyssen (CD&V), die als rapporteur voor het Europees Parlement het dossier mee in goede banen leidde, legt uit waarom een nieuwe speelgoedrichtlijn nodig was: "De vorige richtlijn was twintig jaar oud en achterhaald door ontwikkelingen op de speelgoedmarkt. De nieuwe speelgoedrichtlijn omvat een hele reeks bepalingen die ervoor zorgen dat het risico op verwondingen zo klein mogelijk is. Dit gaat van vereisten inzake de mechanische of fysische eigenschappen, via de chemische stoffen die in speelgoed kunnen zitten tot en met de veiligheidswaarschuwingen op het speelgoed of de verpakking. De nieuwe regels zorgen ervoor dat, onze meest kwetsbare consumenten, de kinderen, optimaal worden beschermd. Ouders kunnen er voortaan van uitgaan dat het speelgoed dat ze kopen in de EU, aan de strengste veiligheidsvereisten ter wereld voldoet."
De belangrijkste vernieuwingen van de herziene speelgoedrichtlijn op een rij:
Een strengere formulering van de veiligheidsvereisten. Dit houdt o.m. in dat de mechanische en fysische eigenschappen waaraan speelgoed moet voldoen, in detail worden vastgelegd. Zo moet speelgoed voldoende sterk zijn om niet te breken of te vervormen. Uitstekende delen, snoeren, kabels en bevestigingen aan speelgoed moeten zodanig vervaardigd zijn dat het risico van lichamelijk letsel bij contact zo klein mogelijk is. Speelgoed dat geluid te produceert, moet zodanig vervaardigd zijn dat het het gehoor van kinderen niet kan beschadigen. De twijfel van vroeger omtrent kinderfietsen, wordt weggenomen: kinderfietsen die voor gebruik op de openbare weg bedoeld zijn, worden expliciet uitgesloten van het toepassingsgebied. Een 'speelgoedfiets' en een fiets bedoeld voor de openbare weg, zijn niet hetzelfde.
Kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische stoffen (de zogeheten CMR-stoffen) mogen alleen onder zeer strenge voorwaarden worden gebruikt (bijv. wanneer ze onder alle omstandigheden volstrekt onbereikbaar zijn voor kinderen).
Het gebruik van bepaalde zware metalen (bijv. lood in metaalverf voor speelgoedautootjes) en allergene geurstoffen (vaak in poppen gebruikt om het speelgoed aantrekkelijker te maken) wordt streng gereglementeerd.
De regels die moeten voorkomen dat spelende kinderen stikken, worden aangescherpt. Speelgoed dat bestemd is voor kinderen jonger dan 36 maanden, moet groot genoeg zijn om niet te kunnen worden ingeslikt of ingeademd. Speelgoed dat zich bij levensmiddelen bevindt, moet altijd in een aparte verpakking zitten. Speelgoed dat pas toegankelijk is nadat het levensmiddel is opgegeten of -gedronken, is verboden. Bovendien wordt speelgoed in voeding voortaan voorzien van een duidelijke waarschuwing ('Bevat speelgoed. Toezicht door volwassenen aanbevolen').
De veiligheidswaarschuwingen op speelgoed worden aangescherpt. Deze moeten in een voor de consument begrijpelijke taal worden aangebracht. Ook websites die speelgoed verkopen moeten waarschuwingen vermelden. Op speelgoed dat gevaarlijk kan zijn voor kinderen jonger dan 36 maanden, wordt een pictogram of waarschuwing aangebracht ('Niet geschikt voor kinderen jonger dan drie jaar').
Verbeterd marktoezicht: speelgoedfabrikanten zullen een vollediger technisch dossier moeten samenstellen. Bovendien moeten de fabrikanten voortaan zelf een veiligheidsbeoordeling doorvoeren waarvan het verslag aanwezig moet blijven in het technisch dossier.
Actualisering en flexibeler toepassingsgebied van de richtlijn. Bij nieuwe wetenschappelijke bevindingen die risico's aan het licht brengen, kan een Europees overkoepelend wetenschappelijk comité snel ingrijpen zonder dat de hele wetgeving dient aangepast te worden. Dit laat toe om snel en adequaat te reageren.
De normen gelden voor al het speelgoed dat in Europa geproduceerd en ingevoerd wordt. Vanaf woensdag 20 juli moeten de lidstaten de richtlijn hebben omgezet naar nationaal recht, behalve wat de vereisten inzake chemische bestanddelen betreft. Tegen 20 juli 2013 moeten ook de chemische vereisten in de nationale wetgevingen zijn verankerd.