Nieuwe prioriteiten voor subsidiëring van culturele infrastructuur
30-11-2012
Op initiatief van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege en Vlaams minister van Jeugd Pascal Smet heeft de Vlaamse Regering het besluit voor het verlenen van investeringssubsidies voor culturele infrastructuur met bovenlokaal belang definitief goedgekeurd. Het besluit legt de nieuwe prioriteiten in de sectoren cultuur, kunst en jeugd voor 2012-2016 vast. De minister vroeg bijzondere aandacht voor toegankelijkheid en duurzaamheid. Voor deze culturele infrastructuur wordt het eerste jaar 2,25 miljoen euro vrijgemaakt.
De investeringssubsidies zijn bedoeld als een stimulans voor de bouw, de uitbreiding en, renovatie, verbouwing of aankoop van culturele infrastructuur die het lokale en interlokale (een of enkele gemeenten) overstijgt.
Vijf prioriteiten
De komende vijf jaar (2012-2016) gaat in de sectoren cultuur, kunst en jeugd de prioriteit naar deze culturele infrastructuur:
het automatiseren van theatertrekken, waarbij voorrang wordt gegeven aan door de Vlaamse overheid gesubsidieerde theaters, kunst- en cultuurcentra die geregeld buitenlandse gezelschappen programmeren. Deze ingreep moet ook de veiligheid en het arbeidscomfort van de werknemers ten goede komen;
cultureel-erfgoeddepots die voorzien in een “open” depot waar iedereen objecten en materialen moet kunnen consulteren in een consultatieruimte en die ook openstaan voor andere dan de eigen collecties;
digitalisering van filmvertoners die een duidelijke maatschappelijke, socio-culturele of erfgoedwaarde hebben of lid zijn van een netwerk ondersteund door Europa, met focus op de Europese film. De subsidie kan tot 33% van de investeringskosten en 20.000 euro per scherm bedragen, met een maximum van vijf schermen per vertoner;
jeugdinfrastructuur met bovenlokaal belang voor de werking van bovenlokale jeugdwerkinitiatieven in een regio van minimum 100.000 inwoners. De doelgroep van kinderen en jongeren moet worden betrokken bij de voorbereiding en exploitatie van de infrastructuur;
kunstenwerkplaatsen, gesubsidieerd in het kader van het Kunstendecreet, die individuele verblijfsaccommodatie met werkateliers voor kunstenaars omvatten.
De subsidies kunnen worden aangewend voor de aankoopprijs en de registratie- en notariskosten bij aankoop en voor het ereloon en de kosten voor uitvoering van de bouwopdracht voor het bouwen, uitbreiden, renoveren en verbouwen van culturele infrastructuur.
In het verleden werden onder meer volgende projecten uitgevoerd met middelen van het FoCI: Het Depot in Leuven, Nijdrop in Opwijk, vzw Campo in Gent (vroeger Nieuwpoorttheater), De expeditie in Gent, Netwerk in Aalst, De Kreun in Kortrijk, de Casino van vzw De Spiegel in Sint-Niklaas, Ultima Vez in Brussel, vzw Tpakt in Leuven en de dansstudio’s voor Lod muziektheater en Les Ballets C de la B in Gent.
Volgende projecten zijn nog in uitvoering: Unie der Zorgelozen in Kortrijk, Matterhorn in Antwerpen en Cactus muziekcentrum in Brugge, kunstencentrum België in Hasselt en kc nOna in Mechelen.
Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “De nieuwe projecten zullen uitdrukkelijk aandacht moeten schenken aan de duurzaamheid van de accommodatie, en de ecologische impact en de energiezuinige exploitatie ervan verhogen. Als het bovendien onze ambitie is om meer mensen te overtuigen om aan cultuur te participeren, dan spreekt het voor zich dat de culturele infrastructuur ook toegankelijk moet zijn.”
Vlaams minister van Jeugd Pascal Smet: “Het is belangrijk dat naast de sectoren cultuur en kunst ook de sector jeugd bij de nieuwe prioriteiten zit. Zo maken we duidelijk dat investeren in culturele infrastructuur ook investeren in jeugdinfrastructuur kan betekenen, of omgekeerd. Het illustreert onze wil om in Vlaanderen en Brussel letterlijk meer ruimte aan kinderen en jongeren te geven.”
Subsidieaanvragers kunnen een projectvoorstel indienen bij het Fonds voor Culturele Infrastructuur (FoCI) van de Vlaamse overheid uiterlijk op 30 april voor subsidiëring in het volgende kalenderjaar (voor 2013 geldt een overgangsperiode).
Meer informatie: www.vlaanderen.be/cultuur