Nieuwe mogelijkheden via de Examencommissie secundair onderwijs?
08-09-2016
Thema's: Onderwijs
Het aantal diploma’s secundair onderwijs dat uitgereikt wordt door de Examencommissie (de vroegere “Middenjury”) blijft nog stijgen. Dat blijkt uit de cijfers die Vlaams parlementslid Jos De Meyer opvroeg bij minister Crevits van Onderwijs.
Zelfs als men enkel de gegevens gebruikt van na de reorganisatie in 2012 gaat het jaar na jaar om een indrukwekkende toename. In 2013 (het eerste volledig werkjaar na de reorganisatie) ging het om 678 diploma’s, in 2015 werden al 1087 diploma’s uitgereikt, een toename van 60%.
De meest populaire studierichtingen blijven bso Kantoor en bso Organisatiehulp, die samen goed zijn voor meer dan 75% van de uitgereikte diploma’s.
De Examencommissie kan leerlingen helpen om hun studietraject te verkorten als ze al op jongere leeftijd deelnemen aan de examens van de derde graad secundair onderwijs. Ze wil ook een oplossing bieden voor leerlingen die ergens in hun gewone schoolcarrière gestruikeld zijn. Voor die laatste groep is het een nadeel dat het aanbod van de Examencommissie zich beperkt tot vooral theoretische studierichtingen. De minister wil wel de denkpiste van De Meyer laten onderzoeken, waarbij de Examencommissie de theoretische component van een opleiding zou examineren, terwijl ze zich voor praktische en toegepaste vakken zou kunnen baseren op (deel-)attesten en evaluaties door de school.