Nieuwe impulsen voor de Brusselse Bovenstad
20-12-2012
Brusselse Hoofdstedelijke Regering bereikt akkoord over project voor aanleg van Kleine Ring
Op voorstel van Brigitte Grouwels (CD&V), Brussels minister van Openbare Werken en Vervoer, Benoit Cerexhe (cdH), Brussels minister van Economie en Werkgelegenheid en Charles Picque (PS), Brussels minister-president van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, heeft de Brusselse ministerraad vandaag een principeakkoord bereikt over de overkapping van de Kleine Ring tussen het Troonplein en Louizaplein over een afstand van 1,5 kilometer. Twee nieuwe tunnelaftakkingen, die de Louizalaan ondergronds verbinden met Hallepoort, zullen de huidige verkeersdruk in de Louizahals aanzienlijk verminderen. De overkapping van de Kleine Ring zal op zijn beurt zo veel mogelijk bovengrondse ruimte vrijmaken. Deze bovengrondse ruimte wordt dan ingericht op maat van de kooplustigen, actieve vervoersmodi (voetgangers, fietsers, gebruikers van het openbaar vervoer) en personen met beperkte mobiliteit. “Dankzij dit echte stadsproject krijgt de ganse Brusselse Bovenstad nieuwe impulsen”, zeggen de 3 ministers in koor. Bedoeling is om de overkapping te realiseren tegen 2020.
De overkapping van de Kleine Ring zal de Waterloolaan verbinden met de Guldenvlieslaan. Samen met de Naamsepoort en de Louizalaan maken beide lanen deel uit van de zogenaamde 'Bovenstad', een van de belangrijkste handelscentra van onze hoofdstad. Maar de huidige scheiding tussen de Waterloolaan en de Guldenvlieslaan door de Kleine Ring geeft het geheel een nogal ongezellige aanblik.
Nochtans beschikt deze zone over een groot potentieel dankzij de grote verscheidenheid aan handelszaken, een uitstekende bediening door het openbaar vervoer en de nabijheid van het Brusselse stadscentrum.
Doelstellingen
Een recent uitgevoerde haalbaarheidsstudie toont aan dat het technisch mogelijk is om de Kleine Ring tussen Troon en Louiza te laten overkappen.
Met dit overkappingsproject wordt:
De openbare ruimte ingericht op maat van de kooplustigen, actieve vervoersmodi (voetgangers, fietsers, gebruikers van het openbaar vervoer) en personen met beperkte mobiliteit.
De dynamiek en de leefbaarheid van de Brusselse Bovenstad versterkt. De handelszones en bestaande wijken worden immers beter met elkaar verbonden.
De Louizalaan bovengronds verkeersluw gemaakt.
De bestaande - vooral bovengrondse- parkeerplaatsen vervangen door een gelijk aantal ondergrondse parkeerplaatsen.
Financiering
De kostprijs van de overkapping van de Kleine Ring wordt geraamd op minstens 107 miljoen euro. Voor de financiering wordt een partnerschap tussen de publieke en de privésector overwogen.
Het spreekt voor zich dat de ingediende voorstellen tegemoet moeten komen aan de noden van de actieve weggebruikers, zoals voetgangers en fietsers.
Volgende stappen
Nu de Brusselse regering principieel akkoord is met deze overkapping, kunnen de volgende stappen in dit project worden gezet:
De lopende (mobiliteits)studies voor de ondergrondse heraanleg worden gefinaliseerd.
Daarna zal het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in samenspraak met het samenwerkingsakkoord Beliris, een studie uitvoeren naar de heraanleg van de bovengrond.
Op basis van de resultaten van de bovenvermelde studies legt de Brusselse regering het kader vast voor de ondergrondse en bovengrondse heraanleg.
Vervolgens wordt een marktoproep gelanceerd naar de privésector. In deze marktoproep zal de Brusselse overheid duidelijke richtlijnen vastleggen voor de privésector.
Als de Brusselse regering het licht finaal op groen zet, zal dit uitmonden in de aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning, de opmaak van een lastenboek en het uitschrijven van een openbare aanbesteding.
Minister Brigitte Grouwels: “Ik wil komen tot een gezellige en autovrije shoppings- en ontspanningsruimte op maat van voetgangers en fietsers. Voorts past deze overkapping in mijn beleid om de grote fysieke breuklijnen in ons gewest te dichten, en zo te werken aan een hechter sociaal weefsel en een warmere stad.”
Minister Benoit Cerexhe: "Ik ben blij met de start van dit omvangrijke project. Als minister van Economie denk ik dat deze herinrichting voor de hele wijk positief zal zijn. De handel wordt er bovendien door de ontwikkeling van de intergewestelijke, bovengewestelijke en uiteraard internationale aantrekkingskracht geherwaardeerd. En dan hebben we het nog niet gehad over de mate waarin het project bijdraagt aan het oppoetsen van het blazoen van de Bovenstad."
Minister-president Charles Picqué : “Met haar principiële beslissing om de tunnel ter hoogte van de Guldenvlieslaan te overkappen, legt de Regering de grondslagen voor een ambitieus stadsproject. Deze beslissing is uiteraard van essentieel belang om de openbare ruimten te herwaarderen en de commerciële aantrekkingskracht van de bovenstad te versterken. Bovendien biedt dit project volgens mij de kans om een ambitieuze stedenbouwkundige en landschappelijke ontwikkeling te verwezenlijken die een grote hoofdstad waardig is.”