Nieuwe impuls aan Vlaamse langoustinevisserij
18-07-2012
Vlaams minister-president Kris Peeters, tevens bevoegd voor visserij, heeft de financiering van een project ter ondersteuning van de Vlaamse langoustinevisserij goedgekeurd. Het project heeft tot doel de langoustinevisserij te optimaliseren, het opmaken van een lastenboek i.v.m. de kwaliteit van de langoustine, het voeren van praktijkonderzoek naar de gewenste verwerkingsvormen, het opmaken van een marktstudie, en het voeren van promotie voor de langoustine. Dit project loopt over 2.5 jaar, en kadert in de uitvoering van het Europees Visserijfonds. In totaal wordt 273.000€ voorzien.
Door de langoustinevisserij een nieuwe impuls te geven, wil minister-president Peeters de Vlaamse visserij verder differentiëren, waardoor hij werkt aan een meer duurzame Vlaamse visserij.
Tot begin jaren '90 bestond er een gespecialiseerde en bloeiende Vlaamse langoustinevisserij, waarbij een 25-tal schepen voor een regelmatige aanvoer zorgden. Tot dan werd het volledige quotum van langoustines in Vlaanderen vermarkt. Vandaag is de langoustinevisserij echter nagenoeg volledig verdwenen, doordat de oude vaartuigen van middelgrote omvang onvoldoende gemoderniseerd zijn, waardoor de aanvoer van langoustines sterk gedaald is.
Toch beschikt de Vlaamse vloot nog altijd over een aanzienlijk langoustinequotum (ruim 1.200 ton), dat momenteel weinig benut wordt door de eigen visserij. Indien dit quotum op lange termijn onderbenut blijft, bestaat het risico dat de Vlaamse vissersvloot dit deels zal moeten inleveren. Bovendien is een deel van de vissersvloot technisch goed uitgerust om langoustines efficiënt te vangen. De aanvoer van langoustines is vandaag erg laag en onregelmatig, en de prijzen bijzonder volatiel.
Om de uitbreiding van de langoustinevisserij een kans te geven, dient daarom voldoende aandacht te gaan naar de vraagzijde van de markt. Het project wat nu goedgekeurd is past dan ook binnen de zogenaamde “As4”van het Europees Visserijfonds, dat zich richt tot de ontwikkeling van visserijgebieden. Het project heeft tot doel de langoustinevisserij te optimaliseren, het opmaken van een lastenboek i.v.m. de kwaliteit van de langoustine, het voeren van praktijkonderzoek naar de gewenste verwerkingsvormen, het opmaken van een marktstudie, en het voeren van promotie voor de langoustine.
Het heeft Vlaamse en Europese middelen maken 75% uit van het voorziene bedrag, de overige middelen worden ingebracht door de Provincie West-Vlaanderen, VLAM, ILVO en de Vlaamse Visveiling.
Vlaams minister-president Peeters: “Het verder differentiëren van onze visserij is een belangrijke beleidslijn om te komen tot een meer duurzame Vlaamse visserij. Onze langoustinevisserij kan daar concreet gestalte aan geven, want we beschikken over een aanzienlijk langoustinequotum, en een vissersvloot met het nodige potentieel. Via dit project wil ik onze langoustinevisserij dan ook een nieuwe impuls geven, zodat ze een belangrijk en duurzaam product worden voor de Vlaamse vissersvloot.”