Nieuwe huisstijl voor Vlaanderen gelanceerd
24-02-2014
Na de lancering van een nieuw logo op 5 juli 2013 en een nieuwe internationale huisstijl op 17 januari 2014, lanceerde Vlaams minister-president Kris Peeters op maandag 24 februari 2014 de huisstijl voor de binnenlandse communicatie van de Vlaamse overheid.
Het merkbeleid Vlaanderen heeft als ambitie Vlaanderen in binnen- en buitenland blijvend op de kaart te zetten als een regio van mensen die wereldwijd gekend zijn omwille voor hun oog voor detail en uitmuntend vakmanschap. De huisstijl ‘Vlaanderen’ voor de binnenlandse communicatie sluit naadloos aan bij de internationale huisstijl ‘Flanders’ en toont een eenduidig en herkenbaar gelaat als oplossing voor de huidige meer versnipperde beeldvorming in Vlaanderen. Deze beslissing kadert in één van de 9 actiepunten in het merkbeleid Vlaanderen 2012-2020.
De communicatie van de dienstverlening van de Vlaamse overheid in Vlaanderen zal op deze wijze aan kracht en duidelijkheid winnen, waardoor de herkenbaarheid zal stijgen voor wat de Vlaamse overheid doet. Vroeger hanteerden alle diensten van de Vlaamse overheid een eigen logo en huisstijl in hun communicatie met en voor binnenlandse doelgroepen, wordt nu één coherente stijl gebruikt waarbij alle oude logo’s en huisstijlelementen worden vervangen. De nieuwe huisstijl ‘Vlaanderen’ maakt zo duidelijk dat het om communicatie van de Vlaamse overheid gaat, terwijl entiteiten zich nog altijd kunnen profileren met eigen kleuren, namen en baselines.
De binnenlandse huisstijl ‘Vlaanderen’ draagt zo bij tot een efficiënte en effectieve overheid, omdat ze een einde stelt aan de ontwikkeling van nieuwe logo’s en huisstijlen binnen de Vlaamse overheid, wat op termijn resulteert in een besparing. De nieuwe huisstijl maakt het mogelijk om nieuw opgerichte entiteiten, fuserende entiteiten, overgehevelde bevoegdheden en dergelijke onmiddellijk te laten instappen in een overkoepelend slagkrachtig geheel. In een omzendbrief worden de basisprincipes, het toepassingsgebied, vier niveaus van communicatie, het gebruik van logo’s en huisstijlelementen, lettertypes, kleuren, kaartjes en iconografie voor het gebruik beschreven. Concrete voorbeelden van de toepassing van de nieuwe huisstijl worden weergegeven in de huisstijlgids ‘Vlaanderen’. Deze stijlgids vormt de basis voor de visuele identiteit en de uitstraling van Vlaanderen.
De nieuwe stijl bestaat uit een aantal principes en elementen die altijd zullen toegepast worden:
• een opdeling van de communicatie van de Vlaamse overheid in vier niveaus:
• niveau 1: corporate communicatie;
• niveau 2: thematische communicatie;
• niveau 3: permanent contact met het grote publiek via vaste contactpunten;
• niveau 4: subsidiëring en sponsoring, partnership sublabels;
• een nieuw overkoepelend logo dat de oude gestileerde leeuw van de Vlaamse overheid
vervangt;
• nieuwe typografische entiteitslogo’s;
• hoofdkleuren, basiskleuren en steunkleuren;
• de introductie van veertig thema’s;
• een nieuwe, speciaal voor de Vlaamse overheid ontworpen typografie;
• richtlijnen voor foto’s en copy;
• kaartjes en iconen;
• verschillende geometrische basisvormen en patronen die volgens specifieke richtlijnen creatief en flexibel toepasbaar zijn.
Onder coördinatie van het Departement Algemeen Regeringsbeleid (DAR) werden de 13 beleidsdomeinen betrokken bij de ontwikkeling van de huisstijl voor de binnenlandse communicatie van de Vlaamse overheid. In functie van de uitrol zijn de huisstijlgids ‘Vlaanderen’ en de belangrijkste basiselementen beschikbaar vanaf 16 uur vandaag via een online huisstijlplatform www.ditisvlaanderen.be
Alle basisprincipes en elementen zijn van toepassing op zowel digitale als niet-digitale communicatie. Voorlopig zal de webhuisstijl enkel principes, richtlijnen, voorbeelden en illustraties bevatten. Vanaf september 2014 zal een webhuisstijlgids beschikbaar zijn, die naast een beschrijving van de toepassing en de vormgeving van alle bouwstenen, ook de nodige codes bevatten om websites en webtoepassingen in de nieuwe huisstijl te kunnen gieten.
De implementatie van de nieuwe huisstijl gebeurt binnen de reguliere reeds voorziene communicatiemiddelen en verloopt volgens het vervangingsprincipe. Het bestaande materiaal wordt op basis van zijn normale vervangingscyclus aangepast, zodat geen extra kosten gecreëerd worden. De entiteiten gebruiken eerst de huidige voorraden van visitekaartjes, briefpapier enzovoort en vernieuwen de vormgeving pas bij een nieuwe bestelling.
Nieuw communicatiemateriaal wordt in de nieuwe binnenlandse huisstijl vormgegeven.