Meer dan 1,5 miljoen bedrijven, 610.000 eenmanszaken, 230.000 vzw’s en stichtingen zaten er al een tijdje op te wachten: het nieuwe vennootschapsrecht. Voor het eerst sinds de 19de eeuw werd het Belgische vennootschapsrecht ingrijpend hervormd. Koen Geens heeft dat klaar gespeeld. Vrijdag lichtte hij het doel ervan toe op de studiedag van de CD&V-Kamerfractie.
Het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen is het sluitstuk in een fundamentele hervorming van het economisch recht waar onder minister van Justitie Koen Geens jaren aan is gewerkt. Het vennootschapsrecht was in de loop der jaren zeer complex geworden en beantwoordde al lang niet meer aan de behoeften van onze ondernemingen. Ondernemingen krijgen met het nieuwe Wetboek een modern, aangepast en efficiënt wettelijk instrument aangeboden. Zo kan ons land een aantrekkelijk en competitieve vestigingsplaats voor ondernemingen blijven.
Eén van de blikvangers van de hervorming is het verminderen van het aantal vennootschapsvormen van zeventien naar vier basisvormen. De andere blikvangers zijn onder meer de integratie van het vennootschaps- en verenigingsrecht in één wetboek, het verdwijnen van de minimumkapitaalplicht in de BV, het beperken van de bestuurdersaansprakelijkheid, het invoeren van de statutaire zetelleer en meervoudig stemrecht voor loyale aandeelhouders.
Het Wetboek van vennootschappen en verenigingen zal vanaf 1 januari 2020 ook van toepassing worden op bestaande vennootschappen en verenigingen.
>> De 10 dingen die je moet weten over het nieuwe vennootschapsrecht.
Meer dan 1,5 miljoen bedrijven, 610.000 eenmanszaken, 230.000 vzw’s en stichtingen zaten er al een tijdje op te wachten: het nieuwe vennootschapsrecht. @Koen_Geens1 heeft het klaar gespeeld. Hij licht het vandaag toe op de studiedag van @CDenV_Kamer: https://t.co/tuowm4UZu5 pic.twitter.com/ZXepJK1ch6
— CD&V (@cdenv) December 6, 2019