Nieuwe gedragscode voor Brusselse taxichauffeurs
20-09-2012
Op voorstel van Brigitte Grouwels (CD&V), de Brusselse minister bevoegd voor het taxibeleid, heeft de Brusselse ministerraad zopas een principeakkoord bereikt over de invoering van een gedragscode voor taxichauffeurs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ook komt in elk taxivoertuig een nieuw aanplakbiljet met informatie voor de klant: de tarieven, de rechten van de klant en het infonummer van de administratie Mobiel Brussel. Beide maatregelen passen in het beleid van minister Brigitte Grouwels om de dienstverlening van de Brusselse taxisector verder te verbeteren.
Het pas goedgekeurde ontwerpbesluit van de Brusselse regering wijzigt het eerdere regeringsbesluit van 29 maart 2007 betreffende de taxidiensten en de diensten voor het verhuren van voertuigen met chauffeur.
Gedragscode
De nieuwe gedragscode neemt de vorm aan van een Handvest dat de taxichauffeurs verplicht moeten ondertekenen. Het document omvat onder andere afspraken over de netheid van de voertuigen, defensief rijden, niet roken in de voertuigen, voertuigen niet onbemand achter laten, motor niet nodeloos laten draaien aan standplaatsen, verzorgde en nette kledij dragen, het aanvaarden van alle ritten, hoffelijkheid en aangepast rijgedrag, enzovoort.
Brusselse taxichauffeurs die een bekwaamheidsattest aanvragen, dienen voortaan eerst deze gedragscode te ondertekenen.
Aanplakbiljet
Naast de gedragscode komt er ook een nieuwe aanplakbiljet in de taxivoertuigen zelf. Momenteel bevinden zich in de taxivoertuigen al aanplakbiljetten waarop de tarieven vermeld worden. Maar in samenspraak met het Gebruikerscomité van de taxi’s werkte minister Brigitte Grouwels een nieuw aanplakbiljet uit. Op dit nieuwe biljet staat niet langer enkel informatie over de taxitarieven. Klanten krijgen voortaan ook in 3 talen (Nederlands, Frans en Engels) informatie over hun rechten als taxigebruiker.
Minister Brigitte Grouwels: “Taxigebruikers hebben recht op een kwaliteitsvolle dienstverlening en op duidelijke informatie over een taxirit. Deze informatiedoorstroming was nog een werkpunt, want heel wat taxigebruikers waren zich niet altijd bewust van hun rechten. Klanten hebben bijvoorbeeld recht op een gedrukt ontvangstbewijs, zonder dat ze erom hoeven te vragen. Maar ik ben overtuigd dat de gedragscode en het nieuwe aanplakbiljet de communicatie en de dienstverlening naar de klant nog verder zullen verbeteren.”
Nu de Brusselse ministerraad dit ontwerpbesluit heeft goedgekeurd, moet de Raad van State nog een advies uitbrengen. Vervolgens komt het ontwerpbesluit voor een tweede lezing opnieuw op de tafel van de Brusselse regering, vooraleer het definitief wordt goedgekeurd.
Momenteel zijn er in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zo’n 1.300 taxi’s en bijna 3.000 chauffeurs actief.