Nieuwe en strengere Europese wetgeving boorplatformen
21-02-2013
Het Europees Parlement en de lidstaten bereikten vandaag een akkoord over een nieuwe Europese richtlijn die de veiligheid van gas- en olieboringen op zee moet verzekeren. Ivo Belet (CD&V) is verantwoordelijk namens het Europees Parlement voor de nieuwe wet die onder meer financiële eisen en strenge vergunningsprocedures oplegt aan exploitanten.
Ivo Belet: "Europa heeft lessen getrokken uit de Deepwater Horizon-catastrofe en wil de risico's van boringen op zee voor mens en milieu tot een minimum herleiden. Zeker nu verschillende lidstaten die weinig ervaring hebben op vlak van olie- en gaswinning op zee, nieuwe boringen overwegen, is er dringend nood aan een stevig wetgevend kader. De vorige richtlijn is twintig jaar oud en onvoldoende toegespitst op veiligheidsrisico's."
De belangrijkste ingrepen van de nieuwe wet zijn:
Aansprakelijkheid en financiële garanties: Olie- en gasmaatschappijen zijn volledig aansprakelijk voor elke vorm van milieuschade. Ze moeten kunnen aantonen dat ze over voldoende financiële draagkracht beschikken om de gevolgen van een mogelijk incident op te vangen.
Verplichte risicobeoordeling en rampenplannen: Exploitanten moeten voorafgaand een volledige risicoanalyse uitvoeren en een rampenplan opstellen, dat regelmatig getest moet worden. Afstemming met buurlanden is nodig indien grensoverschrijdende gevolgen kunnen verwacht worden. Het materiaal dat nodig is om het rampenplan uit te voeren moet op elk moment beschikbaar zijn.
Strengere vergunningsprocedure: De boringen op zee kunnen pas van start gaan als onafhankelijke nationale instanties hun fiat geven.
Europa zet de toon: Bedrijven die actief zijn in EU-wateren moeten voortaan aantonen dat ze hun preventiebeleid ook toepassen op operaties buiten de EU.
Betrokkenheid bevolking: Het wordt in alle lidstaten wettelijk verplicht de omwonende bevolking nauw te betrekken nog voor er verkennende boringen worden uitgevoerd.
Grotere rol voor EMSA: Er moet gebruik worden gemaakt van de expertise van het Europees Maritiem Agentschap, indien er zich een gas- of olielek voordoet. EMSA moet vooraf inzage krijgen in de rampenplannen.
Noordpoolgebied: Omdat de EU geen wateren heeft in het Noordpoolgebied, heeft een oproep tot een moratorium op boringen in dit gebied geen zin. Daarom is er afgesproken dat binnen het kader van de Arctic Council gestreefd wordt naar de hoogste veiligheidsnormen bij olieboringen in het Noordpoolgebied. Voor moeilijk bereikbare gebieden moet bovendien worden nagegaan of het rampenplan in alle weersomstandigheden kan uitgevoerd worden.