Nieuwe en strengere Europese wetgeving boorplatformen
09-10-2012
Een nieuwe en uniforme Europese wetgeving moet de veiligheid van gas- en olieboringen op zee verzekeren. De industrie- en energiecommissie heeft vandaag met een grote meerderheid een verslag aangenomen van Ivo Belet (CD&V), die verantwoordelijk is voor dit dossier.
Ivo Belet: "Europa heeft lessen getrokken uit de Deepwater Horizon-catastrofe en wil de risico's van boringen op zee voor mens en milieu tot een minimum herleiden. Zeker nu verschillende lidstaten die weinig ervaring hebben op vlak van olie- en gaswinning op zee, nagaan of ze nieuwe boringen kunnen aanvatten, is een stevig wetgevend kader dringend nodig."
Dit zijn de belangrijkste maatregelen van de nieuwe wet:
Strengere vergunningsprocedure: De exploratie en winning van olie en gas in EU-wateren mag uitsluitend worden verricht door exploitanten met voldoende technische en financiële slagkracht om de veiligheid van offshore-werkzaamheden te garanderen. De boringen op zee kunnen pas van start gaan als onafhankelijke nationale instanties hun fiat geven.
Aansprakelijkheid en financiële garanties: Olie- en gasmaatschappijen zijn volledig aansprakelijk voor elke vorm van milieuschade. Ze moeten kunnen aantonen dat ze over voldoende financiële middelen beschikken om de gevolgen van een incident te dekken.
Verplichte risicobeoordeling en rampenplannen: Exploitanten moeten voorafgaand een volledige risico-analyse uitvoeren en een rampenplan opstellen, dat jaarlijks getest moet worden. Afstemming met buurlanden is nodig indien grensoverschrijdende gevolgen kunnen verwacht worden.
Grotere rol voor EMSA: Er moet gebruik worden gemaakt van de expertise van het Europees Maritiem Agentschap, indien er zich een gas- of olielek voordoet. EMSA moet vooraf inzage krijgen in de rampenplannen.
Geen moratorium. Het voorstel voor een ban op olieboringen in het noordpoolgebied haalde geen meerderheid. Oproepen tot een moratorium in de EU is niet de juiste aanpak, stelt Ivo Belet: "De EU heeft geen wateren in het noordpoolgebied. Enkel Noorwegen, dat via de Europese Economische Zone samenwerkt met de EU, voert al jaren boringen uit in een ijsvrij gebied boven de noordpoolcirkel. Het is dus veel nuttiger dat Europese lidstaten Zweden en Finland er binnen de Arctic Council voor zorgen dat de hoogste veiligheidsnormen worden nageleefd."