Nieuwe Elia-tarieven boost voor elektriciteitsproductie en kans voor leveranciers om zelf prijs te verlagen
17-05-2013
De goedkeuring door de CREG van de bijgestelde Elia-transmissietarieven hoeft niet per definitie een tariefverhoging voor de verbruiker te betekenen, zoals Elia vandaag stelt. Robrecht Bothuyne en Leen Dierick, de energiespecialisten van CD&V, doen een oproep aan de producenten en leveranciers om de gedaalde netkost te gebruiken om de eigen tarieven overeenkomstig te laten dalen: “Het kan niet de bedoeling zijn dat producenten en leveranciers de 150 miljoen euro aan tariefkosten die nu wegvallen, volledig op zak steken.”
Verschillende elektriciteitsproducenten gingen in beroep tegen de transmissietarieven van Elia die de CREG eerder had goedgekeurd. Zij meenden dat de injectietarieven die zij zouden moeten betalen om de geproduceerde stroom op het hoogspanningsnet te zetten, incompatibel zijn met de Europese wetgeving. Zij kregen gelijk: begin februari vernietigde het Hof van Beroep de transmissienettarieven. Elia mocht de producenten geen injectietarief meer aanrekenen, en moest bijgevolg nieuwe tariefvoorstellen overmaken aan de CREG. Deze laatste heeft nu de bijgestelde transmissietarieven goedgekeurd.
Door de beslissing van het Hof van Beroep valt een rem weg voor potentiële investeerders in elektriciteitsproductie in België. Duitsland en Nederland passen immers een nultarief toe. Het wegvallen van de injectietarieven betekent dus ook het wegvallen van een belangrijke investeringsdrempel in ons land. Hierdoor kan de productiecapaciteit stijgen met een gunstig effect op het aanbod, de bevoorradingszekerheid en uiteindelijk de prijs. Bovendien kunnen de producenten de stroom nu goedkoper verkopen. “Als leveranciers dit voordeel laten doorvloeien tot bij de consument, dan hoeft de eindverbruiker alsnog geen hoger tarief te betalen. De geïntegreerde spelers (tegelijk producent en leverancier) kunnen best het goede voorbeeld geven”, menen Robrecht Bothuyne en Leen Dierick.
Want precies daar zit het heikele punt. Doordat Elia geen injectietarief meer mag aanrekenen aan de producent, betekent dit dat de kost voor die injectie zal betaald worden door de verbruikers, zijnde de gezinnen en de bedrijven. Uit simulaties van Elia zou blijken dat een gezin met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh dit jaar 35 euro zou betalen in plaats van 32 euro. Vanaf 2014 zou dat 39 euro worden. Voor de bedrijven aangesloten op het hoogspanningsnet kan dit een mogelijke verhoging betekenen van 1 à 2 % van hun energiefactuur.
Niet dus als het van CD&V afhangt. De partij wil dat energieproducenten en –leveranciers de minderkost aanwenden om prijsverlagingen door te voeren. Op die manier kan de impact op de factuur minstens geneutraliseerd worden.
Tot slot bewijst hetgeen vandaag en de voorbije maanden is gebeurd nogmaals het belang van het CD&V-pleidooi voor een gelijk speelveld voor energieproducenten en –leveranciers tussen de landen waar de elektriciteit in één groothandelsmarkt wordt verkocht. Op het vlak van groenestroombeleid ligt daar bijvoorbeeld nog veel werk op de plank.