Nieuwe doorstart raad voor vergunningsbetwistingen
17-11-2010
Hoewel de Raad voor Vergunningsbetwistingen nog maar een jaar operationeel is, kampt het orgaan al met een achterstand in de behandeling van dossiers. Dat is ondermeer te wijten aan het tekort aan personeel en het onverwacht hoge aantal ingediende verzoekschriften. Een onhoudbare situatie, zeggen ook Vlaams volksvertegenwoordigers Lode Ceyssens en Katrien Schryvers (CD&V). Zij drongen dan ook aan op bijsturingen en verkregen die.
De Raad voor Vergunningsbetwistingen werd vorig jaar opgericht. Hij had twee bedoelingen:
Een neutrale behandeling van bouwberoepen.
Snellere uitspraken dan bij de Raad van State zodat er vlugger duidelijkheid is voor de burgers die in een procedure verwikkeld zijn.
Normaal gezien moest de Raad op 1 september van vorig jaar van start gaan, maar door een tekort aan personeel duurde het nog twee maanden voor hij operationeel werd, zij het nog steeds met minder personeel dan afgesproken.
Tijdens het eerste onvolledige werkjaar werden meer dan het dubbel aantal verzoekschriften ingediend dan oorspronkelijk geschat. Geen 350, maar wel 753. Gecombineerd met de onderbezetting van de Raad leidt dit onvermijdelijk tot wat vorig jaar al gevreesd werd: achterstallig werk en oplopende behandelingstermijnen.
Doordat ook de financiële middelen beperkt zijn en er (nog) geen elektronisch dossieropvolgingssysteem is, duurt het te lang voor een dossier afgehandeld is. Zo werden sinds november vorig jaar slechts 23 arresten ten gronde uitgesproken.
“Een vol jaar na de inwerkingtreding van de Raad dringen doortastende maatregelen zich op.” zeggen Lode Ceyssens en Katrien Schryvers. Ze roepen de minister dan ook op om dringend actie te ondernemen.
Minister Muyters gaat nu in op de vragen van Ceyssens en Schryvers. Zo zegde hij toe extra middelen (388.000 euro) vrij te maken voor de personeelsbezetting van de Raad en de voorwaarden om contractuele personeelsleden aan te werven te versoepelen. Op die manier moet het personeelsprobleem aangepakt kunnen worden.
De minister vroeg de voorzitter van de Raad ook een volwaardig actieplan op te stellen om de achterstand weg te werken tegen eind 2011. “Een stap in de goede richting. We hopen volmondig dat het probleem inderdaad opgelost geraakt en we eind 2011 geen nieuwe vraag meer zullen moeten stellen.” aldus Schryvers. “Burgers die in een procedure rond bouwvergunningen verwikkeld zitten, hebben recht op snelle duidelijkheid!“ zo besluit Ceyssens.