Slachtoffers van seksueel geweld hebben een betere toegang tot hulpverlening dankzij een chatlijn die in april werd gelanceerd. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de chatlijn. Sinds twee weken bestaat de chatlijn ook in het Frans. Minister van gelijke kansen Nathalie Muylle stelde de resultaten voor tijdens een bezoek aan het Zorgcentrum na Seksueel Geweld in Brussel.
Nathalie Muylle: “De Nederlandstalige editie van de chatlijn ontving op vijf maanden tijd bijna 200 slachtoffers. 43 procent van hen had nog nooit eerder gepraat over het seksueel geweld dat ze hebben meegemaakt. Met de chatlijn slagen we er dus in om de drempel naar hulp verder te verlagen. We hopen dat ook de Franstalige editie van de chatlijn die nu gelanceerd wordt, hetzelfde effect zal hebben.”
Sinds 2017 bestaan er in België drie Zorgcentra na Seksueel Geweld, in Gent, Brussel en Luik. Het gaat om centra die fysiek verbonden zijn aan de ziekenhuizen en er alle diensten aanbieden voor slachtoffers van seksueel geweld.
Om de drempel naar de zorgcentra of andere hulpverlening nog verder te verlagen, kunnen slachtoffers sinds april via een chat contact opnemen met een hulpverlener op de website: https://www.seksueelgeweld.be/. Voor sommige slachtoffers is het makkelijker om neer te schrijven wat ze meegemaakt hebben, dan er mondeling over te praten. Via de chatfunctie, die bemand wordt door psychologen, worden de slachtoffers begeleid naar verdere hulp. Dat kan bij de zorgcentra zijn of bij andere organisaties. Het chatten gebeurt in alle anonimiteit.
Op vijf maanden tijd ontving de chatlijn bijna 200 slachtoffers. De meeste oproepen (88 procent) kwamen van slachtoffers van seksueel geweld, andere oproepen kwamen van steunfiguren of professionelen. 84 procent van de mensen die gebruik maken van de chatlijn zijn vrouwen, maar ook mannen melden zich aan.Het gaat zowel om slachtoffers die heel recent te maken hebben gehad met seksueel geweld, als om seksueel geweld van langer geleden. Opvallend is dat 43 procent van de bezoekers van de chatlijn voor het eerst praatte over het seksuele geweld.
De chatlijn verlaagt dus effectief de drempel tot hulpverlening. De zorgcentra na seksueel geweld liepen aanvankelijk als proefproject met een tijdelijk budget tot eind 2019. Begin maart kondigde toenmalig minister van gelijke kansen Kris Peeters aan dat hij permanente middelen voor de centra had gevonden en hun aantal zal verdubbelen. Naast de bestaande centra, worden er centra in Charleroi, Antwerpen en Leuven opgericht. De voorbereiding daarvan is momenteel bezig.
Bezoek aan zorgcentrum na seksueel geweld in Brussel. Zorgcentra verlagen drempel tot hulpverlening en met anonieme chatlijn maken we drempel nog lager. Belangrijk dat zoveel mogelijk slachtoffers weg vinden naar hulp! ➡️ https://t.co/iAikU4ueld pic.twitter.com/qB2OuIl3p6
— Nathalie Muylle (@nathaliemuylle) October 16, 2019