Nieuwe aanpak organisatie van de fokkerij van Piétrainvarkens
20-11-2013
Minister-president Peeters, tevens bevoegd voor Landbouw, stelt in het kader van het Vlaams Actieplan Varkenshouderij een nieuwe aanpak voor de organisatie van de fokkerij van Piétrainvarkens voor. De aanpak moet leiden tot een geprofessionaliseerd en toekomstgericht fokkerijbeleid voor de Piétrainfokkerij in Vlaanderen.
Het inkruisen van het genetisch materiaal van het Piétrainras zorgt er voor dat de varkenssector in Vlaanderen een uniek product produceert, dat gekenmerkt wordt door een hoog percentage mager vlees, een hoog slachtrendement en een unieke conformatie van de varkenskarkassen. Het Piétrainras is veruit de meest specifieke bron van genetica binnen de Vlaamse varkensfokkerij. Samen met de unieke kennis en kunde van de Vlaamse fokkers, de varkenshouders en de verwerkende industrie, bieden deze kenmerken extra troeven zowel op de binnenlandse als buitenlandse markt. Dat heeft er mede voor gezorgd dat de Vlaamse varkenshouderij vandaag goed is voor 1% van de productie van varkens wereldwijd.
“De Piétrainfokkerij in Vlaanderen vormt een unieke schakel in de creatie van het typisch varken dat wordt voortgebracht door de Vlaamse varkenshouderij. Een professionele organisatie en een grote betrokkenheid van de sector moet garanderen dat dit ook naar de toekomst het geval is. Door een meer professionele aanpak en de nodige investeringen in testbedrijven en een selectiemesterij moet de Vlaamse Piétrainfokkerij zijn rol als bron van vernieuwing en kwaliteitsverbetering van de Vlaamse varkenshouderij optimaal kunnen blijven spelen” aldus minister-president Kris Peeters.
Omwille van vooral de sterk gestegen grondstofprijzen op de internationale markten, heeft de varkenssector een aantal moeilijke jaren achter de rug. Om de sector ruggensteun te bieden, heeft Vlaamse minister-president Kris Peeters een aantal dialoogdagen georganiseerd met de sector. Deze dialoogdagen zijn eind 2011 uitgemond in een Actieplan voor de Vlaamse Varkenshouderij met als tijdshorizon 2020. Eén van de doelstellingen van dit plan was om een heldere en coherente lange termijn visie voor de Vlaamse varkensfokkerij te ontwikkelen.
Eén van de acties van het Actieplan was er op gericht om de fokkerij van Piétrainvarkens een nieuw en meer professioneel elan te geven.
Onder leiding van een externe consultant en op initiatief van minister-president Peeters, werd samen met vertegenwoordigers van de verschillende stakeholders een blauwdruk uitgetekend voor het gewenste beleid en de organisatiestructuur van de Vlaamse Piétrainfokkerij voor de komende jaren :
Er zal een nieuwe organisatiestructuur worden opgericht, waardoor op een professionele manier en met betrokkenheid van de ganse varkensketen een toekomstgericht fokkerijbeleid voor de Piétrainfokkerij in Vlaanderen zal gerealiseerd worden.
Er zullen een aantal door de sector gefinancierde praktijktestbedrijven worden opgezet, die een essentiële schakel zullen vormen in het prestatie-onderzoek.
De Vlaamse overheid zal, op initiatief van minister-president Peeters, investeren in een nieuw te bouwen selectiemesterij op de campus van het ILVO.
Binnen de nieuwe organisatiestructuur zal een Afdeling Informatieverzameling en -verwerking managementondersteunende informatie aanbieden. Vanuit die afdeling zal onderzoek worden gestimuleerd en ondersteund.
De blauwdruk werd gunstig onthaald door verschillende vertegenwoordigers van de fokkers, de Kunstmatige Inseminatie-centra, de landbouworganisaties, de veevoedersector, de slachthuizen en de wetenschappelijke instellingen.
Vlaams minister-president Peeters, tevens bevoegd voor Landbouw, zal alle Piétrainfokkers in Vlaanderen persoonlijk aanschrijven om te polsen of ze bereid zijn in dit vernieuwende toekomstgericht project in te stappen.
Minister-president Peeters: “Dit voorstel van nieuwe structuur voor de fokkerij van Piétrainvarkens in Vlaanderen is een unieke kans om de specifieke kenmerken van de Vlaamse varkenshouderij op het vlak van genetica te verzekeren en meer nog toekomst gericht uit te bouwen. Ik hoop dan ook dat zoveel mogelijk fokkers bereid worden gevonden om zich in te schrijven in deze nieuwe structuur. Ik zal hen hierover persoonlijk bevragen.”
Om de volledige sector de kans te geven de nieuwe structuur en aanpak te leren kennen, wordt er op initiatief van minister-president Peeters op maandag 9 december om 15u in het ILVO (Het Instituut voor landbouw- en visserijonderzoek, Eenheid Plant, Caritasstraat 21, 9090 Melle) een toelichtingsvergadering georganiseerd voor de geïnteresseerde fokkers, erfbetreders en andere belangstellenden. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven bij Mevrouw Karin Schoovaerts (karin.schoovaerts@vlaanderen.be) vóór 3 december 2013.