Nieuw waterwachtbekken in Stevoort (Hasselt) hoort bij grootste van afgelopen tien jaar
12-02-2014
Op de Herk en de Kleine Herk in Stevoort (Hasselt) is een nieuw wachtbekken in gebruik genomen. Met een bergingsvolume van 700.000m³ is het één van de grootste wachtbekkens van het laatste decennium op onbevaarbare waterlopen in Vlaanderen. Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege: “Dit wachtbekken biedt niet alleen Stevoort een bijkomende bescherming tegen wateroverlast maar het helpt ook de mogelijke wateroverlast in de streek tussen Hasselt en Diest in te dijken.”
De realisatie van dit wachtbekken door de Vlaamse Milieumaatschappij is een extra troef in de strijd tegen een mogelijke watersnood in het Demerbekken. De streek tussen Hasselt en Diest werd in het verleden al meermaals getroffen door wateroverlast. In dit gebied vloeien immers enkele van de belangrijkste onbevaarbare waterlopen samen, namelijk de Gete, de Demer, de Herk en de Velpe.
Het wachtbekken stroomopwaarts het centrum van Stevoort heeft een bergingscapaciteit van 700.000m³ (700 miljoen liter water). Het zal de piekdebieten van de Herk en de Kleine Herk opvangen. In het wachtbekken is een zandvang aangelegd om het sediment dat door de waterlopen meegesleurd wordt, in deze zone te laten bezinken. Er is ook een slibontwateringsbekken gebouwd. Dat zal de toekomstige ruimingswerken vergemakkelijken en goedkoper maken.
De sturing van de stuwen gebeurt automatisch met hoogtechnologische apparatuur. Zo kan de regeling en opvolging zowel ter plekke als vanop afstand gebeuren.
In het Demerbekken zijn eerder al andere wachtbekkens aangelegd, namelijk de wachtbekkens Schulensmeer (bergingscapaciteit binnen- en buitenbekken 10.900.000m³), Webbekomsbroek (bergingscapaciteit binnen- en buitenbekken 3.500.000m³) en de wachtbekkens op de Velpe (bergingscapaciteit 200.000m³ in Halen en 900.000m³ in Hoeleden).
Het wachtbekken in Stevoort brengt de totale waterbergingscapaciteit van de onbevaarbare waterlopen van 1°categorie in Vlaanderen op 22 miljoen m³. De voorbije 5 jaar is daarmee het bergingsvolume met 3 miljoen m³ toegenomen (+13,6%). De gerealiseerde werken komen neer op een investering van 19 miljoen euro.
Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege: “Met Stevoort beschikken we nu over 40 wachtbekkens verspreid over Vlaanderen, met een totale capaciteit van 22 miljoen m³. Sinds november 2010 zijn er 8 bijkomende wachtbekkens in gebruik genomen. Alles samen hebben we over de periode 2010-2013 voor onbevaarbare waterlopen bovenop het reguliere budget nog eens 25 miljoen extra geïnvesteerd in waterbeheersingswerken, slibruimingen en oeverherstel.”