Nieuw steunkader groene stroom koppelt efficiëntie en ambitie
25-05-2012
Oversubsidiëring gestopt
Voor CD&V is het stoppen van de oversubsidiëring van de voorbije jaren essentieel. De zonnepanelen die sinds 2010 zijn geïnstalleerd zijn voor zowat 1,5 miljard euro te veel gesubsidieerd. Dat wordt met dit akkoord nu onmogelijk gemaakt voor de toekomst. Er komt een dynamisch ondersteuningssysteem dat elke investeerder in groene energie een degelijk rendement garandeert, maar waarbij er niks te veel doorgerekend kan worden aan de eindafnemer. Ook is nu voorzien dat elke steun voor groene stroomproductie een einde kent. Zo houden we de energiefactuur voor gezinnen en bedrijven betaalbaar.
Groene ambitie en competitiviteit
CD&V vindt het belangrijk dat Vlaanderen ambitieus is als het op groene stroom aankomt. Als we de bevoorradingszekerheid willen garanderen, dan moet er geïnvesteerd worden in bijkomende elektriciteitsproductie in eigen land. Groene stroom speelt daarin een cruciale rol.
Waar CD&V in de voorbije onderhandelingen ook veel belang aan hechtte was de zorg om de competitiviteit van onze bedrijven. Deze Vlaamse Regering wil de industrie terug waarderen en tekende daarvoor een Nieuw Industrieel Beleid uit. Kostencompetitiviteit op vlak van energie is voor veel industriële bedrijven cruciaal. Door de bijdrage van energie-intensieve bedrijven aan het groene stroombeleid te plafonneren, garanderen we de tewerkstelling van duizenden Vlamingen in de industrie. CD&V vond het hierbij belangrijk niet alleen de industriële tewerkstelling in multinationals zoals Nyrstar, Stora Enso of Umicore te vrijwaren, maar heeft ook voor energie-intensieve industriële KMO’s, met een verbruik vanaf 1 GWh een vrijstelling kunnen bekomen. Hiermee voeren we het Nieuw Industrieel Beleid van de Vlaamse Regering uit.
Betaalbaar
In het nieuwe ondersteuningssysteem werken we nog steeds met certificaten, wat goed is, om zo de continuïteit te verzekeren ten aanzien van investeerders. Belangrijk is dat het systeem nu zo wordt hervormd dat de netbeheerders normaal niet langer verplicht zullen zijn dure certificaten op te kopen. De stijging van de nettarieven van Eandis en Infrax wordt zo voor de toekomst vermeden.
Robrecht Bothuyne: “De groene stroom kost de Vlaamse afnemers nu ongeveer 720 miljoen euro per jaar. Meer dan 400 miljoen euro daarvan wordt doorgerekend via de distributienetbedrijven voor de ondersteuning van zonnepanelen. Dat bedrag zal nu dus niet verder stijgen. De energieleveranciers zullen immers zelf meer certificaten moeten kopen door de hogere doelstellingen en zo zal de kostprijs van groene stroom rechtstreeks via de energieleveranciers doorgerekend worden. Het doorrekenen van certificaten zal dus aan het concurrentiespel onderhevig zijn, waarmee een prijsverlagend effect beoogd wordt.”
CD&V wil met dit ondersteuningsbeleid op de goedkoopst mogelijke manier groene energie produceren. De meest efficiënte technologie moet hierbij de meeste ondersteuning krijgen.
CD&V wil nu dat er snel werk gemaakt wordt van de implementatie van het bereikte akkoord. Als het voorstel van decreet nog voor het zomerreces kan worden goedgekeurd in het parlement, kunnen we ook snel de huidige oversubsidiëring van zonnepanelen wegwerken. De rest van de hervorming zou uiterlijk op 1 januari 2013 van kracht moeten zijn. Door snel duidelijkheid te creëren kunnen we investeerders zekerheid bieden en de productie van groene stroom een kostenefficiënte boost geven.