Nieuw jasje voor algemeen welzijnswerk
09-05-2012
Wat doe je als je de pedalen kwijt bent sinds het verlies van je partner? Als je uit je schamel appartement bent gezet, zonder job, geld of familie? Als je je schulden niet gebundeld krijgt? Of wat als je 16-jarige zoon explodeert wanneer hij de pc moet uitzetten, en vervolgens zelf de politie belt? Dan kan je terecht bij een CAW, een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk. Vandaag keurde het Vlaams Parlement een schaalvergroting goed voor de CAW’s, zodat de hulp nog beter terecht komt bij wie het nodig heeft. Een nieuw jasje dus voor het algemeen welzijnswerk in Vlaanderen en Brussel.
De CAW’s bundelen een uitgebreid pallet aan preventie, onthaal-, hulp- en dienstverlening, onder andere via gezins-, relatie- en scheidingsbegeleiding en -bemiddeling, jongerenadvies, crisisopvang, thuislozenzorg, slachtofferhulp, partnergeweld, schuldhulpverlening, opvoedingsondersteuning…
“Iedereen kan er terecht met welzijnsvragen”, zegt welzijnsminister Jo Vandeurzen. “Een dalende koopkracht, een grotere kloof tussen arm en rijk, steeds meer alleenstaanden, en vele mensen zonder sociaal en familiaal vangnet doen het belang van de CAW’s alleen maar toenemen.” Wie een vraag heeft, of op zoek is naar hulp, kan bellen naar 078 15 03 00. Je wordt dan doorgeschakeld naar een CAW in je eigen provincie. Mailen kan ook, naar onthaal@caw.be.
Vandaag keurde het Vlaams Parlement de decreetswijziging goed die een nieuw wettelijk kader creëert voor het algemeen welzijnswerk in Vlaanderen. Dit plan verzekert een schaalvergroting en een efficiëntere organisatie, samen met een toegankelijk, betaalbaar en kwaliteitsvol aanbod van hulp- en zorgverlening.
Binnen Vlaanderen in Actie (ViA), het toekomstproject dat Vlaanderen tegen 2020 wil laten uitmunten in een economisch innovatieve, duurzame en sociaal warme samenleving,
hebben de Vlaamse Regering en de Vlaamse sociale partners zich in het Pact 2020 voorgenomen om tegen 2020 te zorgen voor een toegankelijk, betaalbaar en kwaliteitsvol aanbod aan hulp- en zorgverlening. De Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW’s) spelen hierbij een belangrijke rol. Daarom is het noodzakelijk om de CAW’s uit te bouwen tot sterke eerstelijnsactoren met een optimale hulp.
Het algemeen welzijnswerk moet de mogelijkheid krijgen om zijn maatschappelijke opdracht op de eerste lijn volledig waar te maken. Een sterke en duidelijke identiteit voor de CAW’s is een noodzakelijke voorwaarde om de sector uit te bouwen en zichtbaar te worden voor iedereen die nood heeft aan opvang en begeleiding. “De CAW’s moeten de nodige ruimte krijgen om hun aanbod uit te bouwen op maat van lokale en regionale behoeften. Het is daarom belangrijk dat de CAW’s uitgroeien tot slagkrachtige organisaties met een geïntegreerd aanbod van hulp- en dienstverlening en met een sterke en geprofileerde werking binnen en buiten de zorgsector. Een schaalvergroting moet de CAW’s de mogelijkheid geven om de noodzakelijke regionale en lokale veranderingen en de intersectorale samenwerking waar te maken”, vertelt minister Jo Vandeurzen.
In overleg met de sector zijn een aantal minimale noodzakelijke criteria uitgewerkt om te komen tot een kwaliteitsverhoging van de hulp- en dienstverlening en tot een maximale afstemming en samenwerking met andere diensten en organisaties. Om dit te realiseren werd een organisatievergroting doorgevoerd. Concreet betekent dit dat heel wat CAW’s in Vlaanderen het komend jaar zullen fusioneren. Het werkgebied van een CAW zal gevormd worden door het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad of door minimaal drie aaneensluitende kleinstedelijke zorgregio’s. Het werkgebied telt minstens 300.000 inwoners en is maximaal begrensd door de provinciegrenzen. De drie aaneensluitende kleinstedelijke zorgregio’s liggen bijgevolg in dezelfde provincie. Er wordt maximaal één centrum erkend per werkgebied, waardoor kennis en expertise gebundeld worden. Deze aanpak moet een integrale begeleiding op maat garanderen en de mogelijkheden verhogen tot noodzakelijke specialisatie. Een erkend centrum moet over minimaal 50 voltijdse werkkrachten beschikken.
Na overleg met alle CAW’s en onderlinge afspraken over de fusies, die midden 2013 moeten afgrond zijn, is beslist dat er in de Vlaamse Gemeenschap maximaal elf CAW’s worden erkend. Dat leidt tot volgend landschap:
Provincie
Fusie tussen CAW’s
West-Vlaanderen
CAW Regio Brugge,
CAW Middenkust,
West-Vlaanderen
CAW De Papaver,
CAW Midden-West-Vlaanderen
West-Vlaanderen
CAW Stimulans,
CAW Piramide
Oost-Vlaanderen
CAW Visserij,
CAW Artevelde,
CAW Zuid-Oost-Vlaanderen,
CAW Regio Aalst
CAW Regio Dendermonde
CAW Waasland
Vlaams-Brabant
CAW Delta,
CAW Regio Vilvoorde
Vlaams-Brabant
CAW Regio Leuven,
CAW Regio Hageland
Limburg
CAW Sonar,
CAW ’t Verschil
Antwerpen
CAW Metropool,
CAW De Mare,
CAW De Terp
Antwerpen
CAW Het Welzijnshuis
Antwerpen
CAW De Kempen
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
CAW Archipel,
CAW Mozaïek