Om meer en kwalitatieve ICT-coördinatoren aan te trekken in het onderwijs pleit Vlaams parlementslid voor CD&V Jo Brouns ervoor om het ook voor zij-instromende ICT-coördinatoren mogelijk te maken om hun beroepservaring in te brengen. Vandaag bestaat dit systeem al voor leerkrachten. “Het zullen de ICT-coördinatoren zijn die de Digisprong tot in de klas brengen”, zegt het parlementslid. Met de Digisprong wil de Vlaamse regering het onderwijslandschap grondig digitaliseren. Zo is er 375 miljoen euro van de Europese relancemiddelen ingezet om, onder andere, elke leerling van een digitaal toestel te voorzien. “Maar elke leerling van een toestel voorzien is absoluut niet voldoende om de Digisprong tot een goed einde te brengen”, zegt Jo Brouns, Vlaams parlementslid voor CD&V.
Sterke ICT-teams noodzakelijk
Brouns benadrukt het belang van goede ICT-coördinatoren. “Sterke ICT teams in scholen gaan hand in hand met een verregaande digitalisering van het leerproces. Het is duidelijk merkbaar dat scholen die in het verleden reeds extra geïnvesteerd hebben in ICT-teams verder staan in het digitaliseringsproces”, benadrukt hij. “Tot op heden is het Vlaamse onderwijs volledig afhankelijk geweest van het harde werk dat deze witte raven verzetten. Het zijn de ICT-coördinatoren die ervoor zorgen dat een sterke visie kan worden uitgebouwd, dat de passende diensten en applicaties gevonden worden, en dat alle leerlingen en leerkrachten ermee leren werken.”
Om extra ICT-coördinatoren aan te werven neemt de minister enkele stappen. Zo wordt er 22 miljoen euro voorzien om deze personeelsleden aan te werven en wordt er werk gemaakt van een degelijk statuut. “Er heerst echter al een grote arbeidsmarktkrapte voor wie op zoek is naar ICT’ers”, stelt Brouns. “Het zal dus belangrijk zijn om de arbeidsvoorwaarden zo aantrekkelijk mogelijk te maken, willen we voldoende ICT coördinatoren in onze scholen krijgen.”
Nuttige ervaring meenemen als beroepsanciënniteit
Daarom roept Brouns op om de nuttige ervaring die ICT-coördinatoren meenemen uit hun vorige job in de ICT-branche in rekening te brengen voor hun geldelijke anciënniteit zoals dat nu het geval is voor de zij-instromers voor knelpuntvakken. “In de begroting 2021 was er 4 miljoen euro extra voorzien om de geldelijke anciënniteit van nieuwe zij-instromers in knelpuntvakken te honoreren. Bij de voorliggende eerste budgetaanpassing van 2021 stellen we vast dat daarvan nog 3,9 miljoen euro onbenut is. Gebruik dit bedrag als extra stimulans om ICT-coördinatoren maximaal naar het onderwijs toe te leiden en hun nuttige ervaring mee te nemen in hun geldelijke anciëniteit,” bepleit Brouns.
Volgens het parlementslid zal enkel leerlingen en leerkrachten van een toestel voorzien niet voldoende zijn om deze Digisprong te maken. “De ICT-coördinatoren zijn absoluut onontbeerlijk om scholen te begeleiden en ondersteunen in deze monumentale opdracht”, aldus het parlementslid. “We zien in reeds gedigitaliseerde scholen dat het deze personeelsleden zijn die de digitalisering tot een goed einde brengen. Als we willen dat leerkrachten de Digisprong wagen, dan moeten we erkennen dat de ICT-coördinatoren de springplank zijn.”