In de Kamer schaart een meerderheid zich achter het wetsvoorstel om de verkoop van metalen slagroomcapsules met lachgas aan minderjarigen te verbieden. Limburgs Kamerlid Nawal Farih (CD&V), die het voorstel mee ondertekent, noemt het een eerste stap. Ze benadrukt dat naast dit verbod zeker ook het preventieve luik niet uit het oog mag verloren worden.
Nawal Farih: “Hoewel lachgas in de eerste plaats een vergund geneesmiddel is, wordt het de laatste tijd door jongeren echter als drug gebruikt. Vooral in de grote steden merken we dat er overal lege slagroomcapsules op de grond liggen. Het zijn vooral jongeren die naar het product, als goedkope drug grijpen om in een roes te komen."
"Overmatig gebruik van lachgas is nochtans schadelijk voor de gezondheid. Ook psychologische verslaving aan het product komt voor. Bovendien blijkt het inademen van distikstofmonoxide voor minderjarigen heel vaak de eerste kennismaking met recreatief drugsgebruik, vóór ze overschakelen op andere – en zwaardere – middelen, die nóg gevaarlijker zijn voor de gezondheid”, zegt Nawal Farih.
"Het product is een Europees erkend voedingsadditief. Lachgas zomaar algemeen verbieden kan daarom niet aangezien dit een inbreuk is op de Europese wetgeving”, gaat Farih verder. “Met een verbod op de verkoop van metalen slagroomcapsules met lachgas aan minderjarigen zetten we een eerste stap om jongeren te beschermen tegen misbruik ervan.”
Voor Farih is dat niet voldoende: "We moeten tevens inzetten op een goede samenwerking met de Gemeenschappen, die bevoegd zijn voor de preventie en sensibilisering. Verder moeten we de lokale besturen ondersteunen en met hen bekijken hoe zij omgaan met het gebruik van lachgas als drug in hun steden en gemeenten. Via GAS-boetes kunnen de steden en gemeenten de lokale situatie goed inschatten en tegen optreden.”
Dit is trouwens onder impuls van de Limburgse politica al het geval in Genk. “Ten slotte moet de inter-administratie werkgroep van het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) de huidige situatie in kaart brengen. Vandaag is de situatie anders dan in 2015. We hebben recentere cijfers nodig om ons beleid op te baseren”, besluit de Genkse politica.
Jongeren gebruiken steeds vaker lachgas als drug. De gevolgen worden nog steeds onderschat, want overmatig gebruik is erg schadelijk voor de gezondheid. Een verbod moet jongeren beschermen tegen misbruik. @NawalFarih gaf toelichting bij het voorstel in #Vandaag op @één. ⬇
— CD&V (@cdenv) October 23, 2019