Natuurreservaat Kastanjebos in Herent breidt uit met 20 hectare
19-11-2013
Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege heeft de uitbreiding van het erkend natuurreservaat Kastanjebos in het Vlaams-Brabantse Herent goedgekeurd. Het Kastanjebos besloeg tot nu toe 29 hectare en wordt nu uitgebreid met een biologisch waardevol gebied van 20 hectare dat in eigendom en beheer is van de vzw Natuurpunt. De minister stelde ook een bijhorende toegankelijkheidsregeling op.
Het natuurreservaat Kastanjebos bestaat uit vochtige tot natte gronden met plaatselijk kwel (natuurlijk opstuwend grondwater) waarop mooi ontwikkelde voorjaarsbossen voorkomen. Door de aanwezigheid van kalk in de bodem toont dit natuurgebied een zeer gevarieerde en typische plantengroei. Je vindt er voorjaarsbloeiers zoals bosanemoon, slanke sleutelbloem en daslook, fragmenten van blauwgrasland en herfsttijloos. Hoewel dit bos al in 1778, toen graaf de Ferraris zijn beroemde kaarten tekende, de naam Castaniën-bosch droeg, zijn er nog maar weinig kastanjebomen te vinden.
Het Kastanjebos maakt deel uit van het Habitatrichtlijngebied ‘Valleigebied tussen Melsbroek, Kampenhout, Kortenberg en Veltem’. Binnen de goedgekeurde uitbreiding zal volop ingezet worden op het behoud en de ontwikkeling van de voorkomende Europees te beschermen habitattypes zoals laaggelegen schraal hooiland en oude alluviale bossen.
De minister keurde ook het toegankelijkheidsreglement goed, waardoor het domein voor het publiek is opengesteld. Er werden twee bewegwijzerde wandellussen ingericht en er is een doorsteek als ruiterpad voorzien. Beide zijn goed bereikbaar via de Haachtstraat en de Lipselaan.
Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege: “De erkenning van de uitbreiding van het Kastanjebos kadert in de beslissing van de Vlaamse regering om meer oppervlakte natuurgebied onder effectief natuurbeheer te brengen samen met o.a. terreinbeherende vrijwilligersverenigingen, zoals Natuurpunt. Daarom heb ik voor 2013 en 2014 samen een extra budget van 1,1 miljoen euro voorzien voor het beheer van nieuwe erkende natuurreservaten. Deze maatregel zorgt voor een aangroei van de totale oppervlakte van erkend natuurreservaat met 2.700 hectare. Dat brengt de totale oppervlakte erkend natuurgebied in beheer van terreinbeherende verenigingen in Vlaanderen eind 2014 op ruim 17.800 hectare.”