Geen benefiet voor de blinde geleidehonden? De Nationale Loterij zorgt ervoor dat ze kunnen blijven begeleiden. Het bedrag dat de Nationale Loterij jaarlijks aan goede doelen besteedt wordt met bijna 15 miljoen euro opgetrokken. De middelen zullen verdeeld worden via specifieke projectoproepen, de dossiers die via een comité worden goedgekeurd en een doorstorting naar de deelstaten. Dat meldt Staatssecretaris, Sammy Mahdi, bevoegd voor de Nationale Loterij. Zo zal Nationale Loterij in totaal 200 miljoen besteden aan goede doelen dit jaar om in uitzonderlijke tijden mensen en organisaties te ondersteunen.
“Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke inspanningen. Ik ben tevreden dat wij met de Nationale Loterij, haar spelers en haar medewerkers een bijdrage kunnen leveren. Zoveel verenigingen en mensen leveren inspanningen. Mensen moeten zeker de projectoproepen in de gaten houden. Daar waar we een extra effort kunnen doen moeten we dat altijd doen. Zeker nu”, zegt Sammy Mahdi.
De verdeling van deze bijkomende middelen gebeurt op 3 verschillende manieren:
1. Projectoproepen armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling
Geen grote inzamelacties voor de armoedeverenigingen? De Nationale Loterij trekt extra budget uit. Mahdi wenst dat de Nationale Loterij vanaf nu ook vier keer per jaar projectoproepen organiseert met een focus op ofwel armoedebestrijding of duurzame ontwikkeling. Het komende jaar zal daar 2,25 miljoen euro voor uitgetrokken worden.
2. Meer middelen voor organisaties die steun zoeken
Geen benefiet voor de sport- of cultuurorganisaties dit jaar? De Nationale Loterij kan hulp bieden. In 2021 kan er ook ongeveer 8,5 miljoen euro extra verdeeld worden over de vele projecten die via de website van de Nationale Loterij een dossier indienen. Jaarlijks ontvangt Nationale Loterij honderden dossiers voor ondersteuning op het vlak van cultuur, sport, solidariteit en wetenschappen. Deze worden geanalyseerd en voorgelegd aan een comité dat minstens 5 maal per jaar vergadert en een advies opstelt. De Staatssecretaris bekrachtigt deze beslissingen via ministerieel besluit.
3. Ook de deelstaten genieten van deze injectie
Door de verhoging van de steun aan goede doelen zal er dus ook 4 miljoen euro extra naar de deelstaten gaan. Zo komt het totaalbedrag dat de deelstaten via de Nationale Loterij kunnen spenderen op zo’n 55 miljoen euro. De bijzondere financieringswet bepaalt dat een deel van de middelen van de Nationale Loterij naar de deelstaten vloeien.
In tegenstelling tot de eerdere 1,9 miljoen euro die over zes organisaties werd verdeeld gaat het hier niet over middelen die zijn vrijgekomen door het afgelasten van evenementen. Deze middelen komen uit de normale begroting van de Nationale Loterij.
De voorbije jaren had de Nationale Loterij 185 miljoen aan middelen om te verdelen over goede doelen. Deze beslissing om de extra middelen te verdelen is genomen door de ministerraad op voorstel van de Staatssecretaris, bevoegd voor de Nationale Loterij. Ondertussen is dit ook bekrachtigd via een Koninklijk Besluit en gepubliceerd in het Staatsblad.