Naar slimme, groene schenkingsrechten
04-04-2015
Met de begrotingscontrole realiseerde de Vlaamse regering ook een hervorming van de schenkingsrechten. Al in haar verkiezingsprogramma pleitte CD&V voor eenvoudige, rechtvaardige, evenwichtige en waar mogelijk vergroenende fiscale systemen. Vlaams volksvertegenwoordigers Koen Van den Heuvel en Katrien Partyka reageren dan ook positief: “Vereenvoudiging, rechtvaardiger tarieven, een gunstiger tarief bij renovatie, de huurmarkt versterkt, misbruik aangepakt, en een substantieel voordeel voor social en non-profitorganisaties. Een dergelijke brede hervorming beantwoordt ruim aan onze beleidsdoelstellingen en verdient alle lof.”
Vandaag
In de rechte lijn zijn er vandaag maar liefst 9 tariefschalen voor schenking gaande van 3% tot 30%. Bij broers en zussen is het minimumtarief 20%. Bij tantes en nonkels, neven en nichten is het minimum al 25% en dat loopt op tot 70%. De echte ‘anderen’, die geen familie zijn, betalen minimum 30%. Als het geschonken goed meer waard is dan 175.000€ nemen de tarieven in alle categorieën nog spectaculair toe.
“Vandaag ligt de gemiddelde waarde van een woning rond de 220.000 euro,” zegt Katrien Partyka, “en ook een incentive om na schenking de energiewaarde of de woonkwaliteit te verbeteren is in de huidige schenkingsrechten niet voorzien.”
De nieuwe regeling
Een vereenvoudiging en modernisering was dus dringend aan de orde. Er is dan ook grondig gesnoeid in het aantal tariefschalen, en buiten de rechte lijn zijn de onrechtvaardig hoge tarieven weggewerkt, al liggen ze nog steeds een stuk boven die in rechte lijn.
Koen Van den Heuvel: “Belangrijk aan de hervorming is het gunstige tarief voor mensen die na de schenking grondig renoveren en kunnen aantonen dat de energiewaarde van de woning fundamenteel verbeterd werd. Zo creëren we een sterk instrument met het oog op het behalen van de CO2-klimaatdoelstelling. Tegelijkertijd verbetert de woonkwaliteit en verlaagt de energiefactuur voor de mensen.”
Ook de huurmarkt deelt in het goede nieuws. Op dit moment zijn 120.000 huurwoningen van slechte kwaliteit, terwijl net gezinnen met een zwak socio-economisch profiel oververtegenwoordigd zijn in dat segment van de woningmarkt.
“Het gunsttarief geldt daarom ook voor wie de geschonken woning minstens 9 jaar te verhuurt, mits ze voldoet aan de voorwaarden van het conformiteitsattest. Op die manier stimuleren we eigenaars om meer woningen van een betere kwaliteit te verhuren,” vult Katrien Partyka aan.
Gewoon tarief rechte lijn
Verlaagd tarief bij renovatie en verhuur > 9 jaar met conformiteitsattest
Gewoon tarief buiten rechte lijn
Verlaagd tarief buiten rechte lijn bij renovatie of verhuur > 9 jaar met conformiteitsattest
0-150.000
3
3
10
9
150.000-250.000
9
6
20
17
250.000-450.000
18
12
30
24
>450.000
27
18
40
31
Flankerend
CD&V pleitte ook succesvol voor een aantal flankerende maatregelen: • het schenkingstarief van 5,5 % dat vandaag geldt in de publieke sector en voor vzw’s – onder meer in de welzijnssector en de scholen – wordt verlaagd tot 3% als een renovatie wordt uitgevoerd die de energiewaarde fundamenteel verbetert; • de voetvrijstelling voor personen met een handicap die vandaag al geldt in de successierechten, wordt nu ook ingevoerd in de schenkingsrechten; • de Vlaamse regering engageert zich ook om bestaande achterpoortjes in de successie- en schenkingsrechten aan te pakken. Onder meer het gratis schenken bij een buitenlandse notaris, gaat voor de bijl.