Naar een sterkere Economische en Monetaire Unie
23-11-2012
Europa vecht elke dag tegen de financieel-economische crisis. Dat doet het niet alleen met steunmaatregelen op de korte termijn, maar ook op de langere termijn door de Economische en Monetaire Unie structureel te versterken. Herman Van Rompuy gaf in juni een voorzet, met een rapport waarin hij pleit voor een bankenunie, een begrotingsunie, een sterkere economische unie en een democratische politieke unie. In het Europees Parlement kreeg Marianne Thyssen de opdracht om die vier pijlers verder uit te werken. Het resultaat van haar werk kreeg deze week ruime steun in dat parlement.
Waarover gaat het concreet?
Er is nood aan een echte Bankenunie. Om te voorkomen dat het opnieuw fout gaat in de bankensector, moet er één gemeenschappelijk Europees toezicht op de banken komen. Dat toezicht wordt verplicht voor alle landen van de eurozone, maar Marianne Thyssen wil het ook zo aantrekkelijk mogelijke maken voor de andere EU-lidstaten. De doelstelling is om er begin 2013 al mee van start te kunnen gaan.
Tegelijk werkt Europa aan een Begrotingsunie. De crisis is in belangrijke mate een schuldencrisis, waarbij alle lidstaten van elkaar afhankelijk zijn. De schuldenberg verder laten aangroeien en naar de toekomst doorschuiven is nefast, want dan wordt de kost steeds hoger. Duidelijke afspraken en een strikte controle zijn dus onontbeerlijk. Als lidstaten in gebreke blijven, moet de Europese Commissie kunnen ingrijpen en bijsturen.
De derde pijler, de Economische Unie, moet verder worden uitgediept om Europa structureel sterker te maken in de globale wereldeconomie. Europa moet daartoe ook dwingender toekijken op de nationale hervormingsprogramma's, waartoe de lidstaten zich jaarlijks engageren. Deze sociaal-economische hervormingen moeten het duurzaam behoud van onze welvaart, onze jobs en onze sociale bescherming in de toekomst mogelijk maken.
Omdat Europa bij dit alles de steun van zijn burgers niet mag verliezen, is er tot slot ook nood aan een democratische Politieke Unie. Zonder democratische onderbouw houdt op termijn geen enkel beleid stand. Waar nieuwe bevoegdheden worden overgedragen aan het Europese niveau, moet dit gepaard gaan met de nodige democratische verantwoording. Vooral het Europees Parlement, dat rechtstreeks door de mensen wordt verkozen, speelt daarbij een sleutelrol.
Een werk van lange adem
Deze hervormingen zijn ambitieus en ingrijpend. Ze zullen dus niet van vandaag op morgen vruchten afwerpen. Marianne Thyssen: "Toch is het belangrijk dat we blijven investeren in de slagkracht van Europa, want samen kunnen we de crisis en de globalisering beter de baas dan elk afzonderlijk. Alleen een volgehouden inspanning zal finaal lonend zijn."