Naar een halvering van de doorlooptijd van een statutaire selectie
27-04-2012
Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en Modernisering van de Openbare Diensten Hendrik Bogaert heeft vandaag een ontwerp van koninklijk besluit voorgelegd aan de Ministerraad dat de effectiviteit van de procedures inzake bevordering en selectie zal verhogen. De gemiddelde doorlooptijd van de selectieprocedures voor externe kandidaten wordt daardoor teruggebracht van soms 12 maanden naar 12 weken. De federale overheid kan zo snel talent op de arbeidsmarkt aantrekken, ondermeer ICT-profielen.
Hoog opgeleide profielen met een bijzondere expertise haken soms af tijdens een te lange selectieprocedure voor een job bij de overheid. Een andere kans dient zich in de tussentijd aan, en dan ben je weg natuurlijk.
Door bevorderingen, mobiliteit en selectie tegelijk te gebruiken als kanalen om intern en extern talent aan te trekken, kunnen vacatures sneller ingevuld worden. Nu gebeurt dit stapsgewijs achter elkaar, waarbij er niet altijd geschikte kandidaten zijn in elke fase en waardoor het lang duurt.
Wanneer je deelneemt aan selecties voor verschillende jobs, moet je vaak door dezelfde procedurestappen of modules. Nog maar eens een psychotechnische proef of een postbakoefening afleggen. 30 à 40% van de kandidaten voor selecties die Selor organiseert voor vaste benoemingen, neemt herhaaldelijk deel aan dergelijke procedures. En 40 à 50% van die kandidaten werkt bovendien reeds als contractuele medewerker bij de overheid.
Selor kan vanaf nu vrijstellingen van mimimaal 1 jaar geven, als je geslaagd bent voor de eerste module van de selectieproef. Omgekeerd, als je niet geslaagd bent, word je 6 maanden uitgesloten van deelname aan deze module. Dit geeft je de tijd om je beter voor te bereiden en eventueel je competenties bij te spijkeren voor je meteen terug deelneemt. Technisch heet dit een developmentbuffer. Dit mechanisme zorgt ook voor een kostenbesparing bij Selor, doordat modules nu te vaak opnieuw worden georganiseerd, voor kandidaten die er eigenlijk niet of niet opnieuw klaar voor zijn.
Van medewerkers die via de interne markt willen veranderen van overheidsdienst, kan vanaf nu ook gevraagd worden dat ze een aantal jaren relevante ervaring kunnen aantonen, voor ze overstappen. Het doel hiervan is om de juiste persoon sneller op de juiste plaats te hebben, zonder dat je te veel en te dure proeven moet organiseren voor kandidaten die niet voldoen.