De impact van de slechte luchtkwaliteit op onze gezondheid wordt steeds meer duidelijk. In Vlaanderen hebben we nog heel wat werk voor de boeg om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het is dan ook belangrijk om ambitieuze en gedurfde keuzes te maken om de luchtkwaliteit en zo ook onze levenskwaliteit fors te verbeteren. De manier waarop we ons verplaatsen en onze visie op mobiliteit is daarbij een essentieel onderdeel: minder met de wagen rijden en kiezen voor meer duurzame mobiliteitsvormen. Als Christendemocraten nemen we mee het voortouw om die omslag te maken:
1. Koning Fiets
Fietsen is goed voor de portemonnee en het klimaat, het is gezond, snel, vermindert files én laat makkelijk sociaal contact toe. En toch kiezen 83% van de Vlamingen ook voor korte ritten van minder dan 5km voor de auto. Om elke gemeente en stad te laten uitgroeien tot een Koning Fietsgemeente engageert CD&V zich voor een beleid op maat van de fiets.
Vandaag investeert de Vlaamse overheid elk jaar 100 miljoen euro in fietspaden. Dat budget moet omhoog. Wij willen het verdubbelen.
2. Het mobiliteitsbudget
Duurzaamheid voorop; dat geldt ook voor de eigen personenwagen. Daarom hervormen we richting een vervoersvriendelijke fiscaliteit, met de invoering van het mobiliteitsbudget.
In juli 2018 werd onder impuls van vicepremier Kris Peeters (CD&V) en kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) het mobiliteitsbudget definitief goedgekeurd. Het is onze ambitie om met het mobiliteitsbudget de files te verminderen en onze mobiliteit te vergroenen. We moedigen werknemers aan om voor dát transportmiddel of voor die combinatie van transportmiddelen te kiezen, die hen het vlotst en op de meest milieuvriendelijke manier naar het werk brengen. Met het budget kan je een milieuvriendelijke bedrijfswagen nemen, een elektrische fiets aanschaffen, een treinabonnement, enzovoort. De vrije keuze ligt bij de gebruiker. Als het mobiliteitsbudget niet volledig op is, wordt het restbedrag als loon uitbetaald op het einde van het jaar.
Het mobiliteitsbudget geeft mensen vrijheid. Wie de wagen nodig heeft, kan die blijven gebruiken. Maar wie het openbaar vervoer, de fiets, of een combinatie van transportmiddelen verkiest, kan dat ook. Het mobiliteitsbudget kan helpen om de files kleiner te maken, de luchtvervuiling te verminderen en de pendelstress te verlichten. Drie vliegen in één klap.”
3. Vanaf 2030 geen nieuwe auto's meer op fossiele brandstoffen
CD&V wil dat er vanaf 2030 geen nieuwe auto’s meer worden ingeschreven die rijden met fossiele brandstoffen. Een ambitieuze doelstelling waar we voluit voor gaan. En in de tussentijd zetten we alle middelen in om deelauto’s en elektrische wagens te promoten en stimuleren we het gebruik van apps die onze mobiliteit slimmer en geconcentreerder maken.
CD&V wil dat principe ook doortrekken naar het openbaar vervoer, en tegen 2030 enkel nog emissievrije lijnbussen op onze wegen toelaten.