Naar betaalbare energie
26-08-2011
CD&V volksvertegenwoordiger Liesbeth Van der Auwera, voorzitter van de commissie Bedrijfsleven in de Kamer, verduidelijkt het CD&V-standpunt als reactie op de studie van Test-aankoop over de energieleveranciers:
“Zoals Test-aankoop terecht vaststelt, behoren de energieprijzen voor de huishoudens in België nog altijd tot de hoogste van Europa.
Onze energieprijzen moeten teruggebracht worden tot op het niveau van de buurlanden. Om dit te realiseren heeft de regering, voor de omzetting van het derde energiepakket van de EU, een wetsontwerp goedgekeurd dat in het najaar in het Parlement zal worden behandeld. Met dit ontwerp wordt de bevoegdheid van de energieregulator CREG alvast versterkt. Op basis van richtsnoeren zal de regulator nu zelf de methode voor de nettarieven vastleggen. Als de leverancier prijsstijgingen zou willen doorvoeren, moeten deze ook door de CREG worden gecontroleerd. De regulator zal zich bij het uitoefenen van deze nieuwe opdracht baseren op de leveranciersprijzen in onze buurlanden. Het wetsontwerp is het federale sluitstuk van de omzetting van het derde energiepakket. Dat pakket streeft ook de verdere integratie na van de elektriciteitsmarkten van de Benelux, Frankrijk en Duitsland tot één markt met één groothandelsprijs voor het hele gebied. Dit zal de concurrentie en de prijzen voor de Belgische consument ten goede komen.
Hopelijk zal er ook snel duidelijkheid komen over de methode en het bedrag van de heffing op de nucleaire rente. Voor de CD&V moet de opbrengst van de heffing deels gebruikt worden om de factuur van bedrijven en consumenten te verlichten. De verwachte stijging door de ontwikkeling van windmolenparken op de Noordzee kan zo gedeeltelijk worden afgeremd.
De tevredenheidsenquête van Test-aankoop toont aan dat meer dan 80% van de consumenten gemiddeld of zeer tevreden is over hun elektriciteits- of gasleverancier. Dit is niet slecht, maar kan beter. Meest voorkomende klachten gaan over prijsniveau en informatie over en transparantie van tarieven en facturen.
Sommige leveranciers scoren zeer goed, andere minder.
We moeten de consumenten nog meer bewust maken van de mogelijkheid om van leverancier te veranderen. Te weinig mensen zetten op dit moment de stap. Wisselen van leverancier kan in sommige gevallen nochtans honderden euro besparing per jaar opleveren. CD&V zal met alle stakeholders rond de tafel gaan zitten om te bekijken of aanvullende maatregelen nodig zijn om de procedure voor de overschakeling naar een andere leverancier nog gemakkelijker en efficiënter te kunnen laten verlopen.
Om tegemoet te komen aan de vele klachten over moeilijke en onduidelijke facturen, heb ik een wetsvoorstel ingediend om de leveranciers te verplichten een standaardfactuur te gebruiken, die de factuur duidelijker en meer leesbaar moet maken. Ik zal er alles aan doen om dit wetsvoorstel goedgekeurd te krijgen.
Als ze samen met hun energieleverancier geen oplossing vinden, roep ik de consumenten op om met hun klachten aan te kloppen bij de Ombudsdienst voor Energie. De ombudsdienst zal een minnelijke schikking uitwerken of een aanbeveling doen aan het energiebedrijf.
Tenslotte stelt Test-aankoop vast dat in de contractvoorwaarden van sommige energieleveranciers onduidelijke en onevenwichtige bepalingen staan. Die contracten moeten nochtans in overeenstemming zijn met het Akkoord “De consument in de vrijgemaakte elektriciteits- en gasmarkt" en de wet markpraktijken. Het is aan de Algemene Directie Controle en Bemiddeling van de FOD Economie om de naleving van de regels strenger te controleren.”