Mobiliteit zonder grenzen in de EU? Neem de auto!
23-11-2012
CD&V wil behoud Benelux-trein zolang Fyra geen pendelmogelijkheden biedt
Vanaf 9 december vervangt de Fyra-trein de Beneluxtrein, de populaire klassieke pendelverbinding tussen België en Nederland. Omwille van de reserveringsplicht en het gebrek aan abonnementsformules is deze nieuwe verbinding geen volwaardig alternatief voor pendelaars. CD&V vraagt aan de NMBS om in samenwerking met de NS de huidige Benelux-trein te behouden tot er een volwaardige oplossing is uitgewerkt.
De nieuwe Fyra-verbinding die op de hogesnelheidslijn tussen Brussel en Amsterdam gaat rijden, is het mikpunt van kritiek en acties. De ingebruikname is op zijn zachtst gezegd slecht voorbereid. De treinverbinding wordt fors duurder, zeker voor de pendelaar. Daarnaast maakt de reserveringsplicht dat deze verbinding voor pendelaars geen echte optie is. Bovendien is het vandaag - 14 dagen voor de startdatum - nog niet zeker of de trein vanaf 9 december ook effectief gaat rijden. Daarvoor is er vandaag nog altijd geen goedgekeurd akkoord tussen de Belgische en Nederlandse spoor-actoren en overheden. Dat antwoordde Minister Magnette op een vraag van CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh.
Tijdens het debat wees Jef Van den Bergh er ook op dat abonnementsformules absoluut noodzakelijk zijn voor de vele pendelaars tussen België en Nederland, waaronder veel studenten. De Minister beloofde dat de NMBS grondig zou bestuderen of het aanbieden van abonnementen wenselijk is.
Jef Van den Bergh: “Allemaal goed en wel, maar slechts een vaag engagement, en dit is uiterst dringend! Daarom wil CD&V, zolang er geen duidelijkheid bestaat over pendelmogelijkheden, dat de huidige Benelux-trein behouden blijft. “
Jef Van den Bergh: “Europa heeft tot doel grenzen open te stellen. We merken echter dat in het treinverkeer het omgekeerde wordt bereikt: iedere spoorwegonderneming werkt binnen zijn (ei-)land en mensen worden opnieuw naar de auto gedreven voor grensoverschrijdende verplaatsingen. Vele pendelaars tussen België en onze noorderburen dreigen in de kou te blijven staan. Het kan niet dat zij het driedubbele van de prijs zullen moeten gaan betalen. Sommige steden, zoals Mechelen, worden vanuit Nederland praktisch onbereikbaar. Zolang men de Fyra niet uitbouwt tot een volwaardig alternatief, is men verplicht om het huidige aanbod te behouden. Ik begrijp het niet. De Benelux en de Thalys tussen Brussel en Amsterdam waren perfect compatibel met elkaar. Een snelle, comfortabele verbinding, met zekerheid op een zitplaats dankzij reservering, en waarvoor de thalysreiziger graag wat meer betaalt, aan de ene kant; aan de andere kant een betaalbare, op elk moment toegankelijke Benelux-trein met heel wat haltes. Nu creëert men met de Fyra een 'Thalys-light', wat ik ook commercieel niet begrijp. Dit wordt een concurrent voor het doelpubliek van de Thalys, terwijl de pendelaar in de kou blijft staan."