VIAS presenteerde gisteren met de wegpolitie de eerste resultaten van een proefproject in Antwerpen. Met behulp van slimme camera’s wordt het gebruik achter het stuur gedetecteerd. Dat gebeurt wel met respect voor de privacyregels. CD&V-Kamerlid en verkeersspecialist Jef Van den Bergh, die in augustus dit jaar nog een actieplan lanceerde voor deze problematiek, juicht deze proef toe. “Afleiding door het gebruik van een smartphone achter het stuur, is ondertussen één van dé killers – zoniet dé belangrijkste killer – in ons verkeer geworden. Ondanks alle preventiecampagnes, blijft het voor velen te verleidelijk om de gsm onderweg in de hand te nemen om een bericht naar het thuisfront te sturen, met soms dramatische gevolgen.”
Volgens Van den Bergh bleef handhaving de achilleshiel in de strijd tegen smartphones achter het stuur: “Vaststellingen van een overtreding kunnen enkel ‘op heterdaad’, en dan nog leidt dit vaak tot hoogoplopende discussies of de chauffeur al dan niet het toestel al rijdend gebruikte. Met de slimme camera’s kan een quantumsprong voorwaarts gerealiseerd worden voor de handhaving van het gebruiksverbod achter het stuur. En dus ook een sprong voorwaarts voor onze verkeersveiligheid.”
Er zijn nog wel enkele hindernissen te overwinnen. Zo is er de wetgeving die bepaalt welke overtredingen met onbemande camera’s kunnen vastgesteld worden. Die laat vandaag nog niet toe om gsm-gebruik met camera’s vast te stellen Het wetsvoorstel dat Jef Van den Bergh hierover indiende wordt momenteel behandeld in de Kamercommissie Mobiliteit. Van den Bergh: “In samenspraak met onder andere de Gegevensbeschermingsautoriteit willen we tot een bepaling komen waarbij de controle op smartphonegebruik uitgebreid wordt, zonder de privacy van de bestuurder te schaden.”
Ook de definitie van het gsm-gebruik achter het stuur moet aangepast worden, omdat de huidige definitie nog te veel redenen voor discussie en seponering open laat. Het wetsvoorstel daarvoor is zo goed als klaar en wordt donderdag ingediend.
Jaarlijks worden er momenteel al meer dan 100.000 boetes uitgeschreven voor gsm-gebruik achter het stuur. En dit is slechts het topje van de ijsberg. Volgens VIAS vallen er minstens 30 doden en 2.500 gewonden in ons verkeer door gsm-gebruik achter het stuur. Jef Van den Bergh vermoedt sterkt dat het er nog heel wat meer zijn. “Dankzij de nieuwe techniek van de slimme camera’s kunnen we het verkeer heel wat veiliger maken, die kans mogen we niet laten liggen!”
Hiermee kan onze verkeersveiligheid een sprong voorwaarts maken! Wetsvoorstel ligt klaar. #veiligverkeer #mobielnaarmorgen @cdenvhttps://t.co/Re1QIr9QAA
— Jef Van den Bergh (@jefvandenbergh) December 15, 2020