Maar liefst 250.000 van de 660.000 parkeerkaarten voor personen met een beperking worden momenteel niet meer gebruikt door de rechtmatige eigenaar. Er wordt jammer genoeg maar al te vaak misbruik gemaakt van zo’n parkeerkaarten. In een aantal steden loopt nu een proefproject om dit misbruik sneller op te sporen via een app. Bovendien zullen overtreders zich aan een hogere boete mogen verwachten.
Het misbruik van parkeerkaarten voor personen met een beperking leidt tot grote frustratie bij mensen die er echt recht op hebben. Het gebeurt jammer genoeg vaak dat zulke parkeerkaarten nog gebruikt worden wanneer de eigenaar reeds overleden is, of wanneer de vervaldatum bereikt is. Zulke misbruiken waren tot op heden moeilijk op te sporen. Nahima Lanjri kaartte dit probleem vorig jaar aan in het parlement.
Het heeft lang geduurd, maar ik ben heel blij dat uiteindelijk het wetsontwerp klaarligt om gemeenschapswachters en parkeerwachters de bevoegdheid te geven op te treden tegen misbruiken.”
In een aantal steden loopt nu een proefproject waarbij fraudeurs op te sporen zijn via een app. Door de QR-code op de parkeerkaart te scannen of door het kaartnummer in de applicatie in te vullen, kunnen politie en parkeerwachters vrijwel meteen zien of het om een actieve kaart gaat, dan wel om een vervalst of vervallen exemplaar.
Het probleem onrechtmatig parkeren op een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een beperking is ook een belangrijk speerpunt van onze werkgroep Handicap&SAMENleven.
WERKGROEP HANDICAP&SAMENLEVEN
De werkgroep Handicap&SAMENleven laat de stem van personen met een beperking weerklinken binnen de partijwerking van CD&V. Wil je meer weten of blijf je graag op de hoogte van hun werking? Neem dan contact op via netwerkhandicap@cdenv.be.