MIRECA-project wordt waarschijnlijk stopgezet
Het federale MIRECA-project (Mineral Resources in Central Africa) dat de Democratische Republiek Congo moet helpen om de ontginning van minerale rijkdommen uit de illegaliteit te halen en te strijden tegen de illegale handel van mineralen, wordt wegens budgettaire krapte waarschijnlijk stopgezet. Dit kondigde de minister van Buitenlandse Zaken aan in de plenaire vergadering van de Senaat op een vraag van CD&V-gemeenschapssenator Johan Verstreken.
Dit project werd in 2006 opgericht door toenmalig bevoegd minister Karel De Gucht om de problematiek omtrent het beheer van onder meer de Congolese natuurlijke rijkdommen internationaal in de aandacht te plaatsen. MIRECA, dat als doelstelling had het Belgische beleid wetenschappelijk te onderbouwen, krijgt dus vermoedelijk geen vervolg. De minister ontvangt op 31 maart het eindverslag van de resultaten van MIRECA, maar voorziet voorlopig ook geen middelen om dit project te financieren.
Johan Verstreken: “MIRECA heeft dus volgens de minister haar doelstellingen niet gehaald. Ik zal hem na de publicatie van het betrokken report hier opnieuw over ondervragen. Het ontgonnen goud dat in Congo op frauduleuze wijze wordt geëxporteerd, wordt immers gebruikt om verschillende gewapende groepen in het Oosten van het land te financieren.”
Verder ondervroeg de senator de minister over een nog niet gepubliceerd rapport van de Verenigde Naties waaruit blijkt dat ongeveer 98 procent van het Congolese ontgonnen goud illegaal het land verlaat. De minister deelde Verstreken het tijdsschema mee omtrent de publicatie ervan. Zo zullen morgen externe experten in New York het rapport publiceren. Op 23 januari zal het vervolgens besproken worden binnen de VN-Veiligheidsraad. Uiteindelijk zal op 28 januari een resolutie goedgekeurd worden die een sanctieregime voor de omliggende landen moet opleggen. De betrokken landen krijgen wel de kans om hierop te reageren.
“Uit voorlopig onderzoek blijkt dat goud uit conflictgebieden gemengd worden met goud uit post-conflictgebieden, om het vandaar uit het land uit te smokkelen. Hierdoor verliest het land miljoenen dollars aan inkomsten omdat er geen taksen kunnen worden geheven. Dit geld zou men voor de wederopbouw van Congo goed kunnen gebruiken”, besluit Verstreken.