Minister van Onderwijs : Versterking samenwerking onderwijs en automobielsector
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft vandaag op het autosalon in Brussel een lans gebroken voor de opleidingen autotechniek. Dat gebeurt via het project Diagnose Car. Dat is een project waarbij alle scholen secundair onderwijs met een opleiding autotechniek leerlingen laten werken met de modernste apparatuur door voertuigen uit te wisselen. De automobielsector investeert in 6 bijkomende voertuigen voor scholen wat het totaal van de beschikbare voertuigen op 36 brengt.
Het autosalon bewijst dat de bedrijfswereld en onderwijs goed samenwerken. Zo’n vruchtbare samenwerking is cruciaal om ervoor te zorgen dat er in de autosector ook de komende jaren voldoende opgeleide kandidaten instromen vanuit het onderwijs om de openstaande jobs in te vullen.
Door o.a. in te zetten op techniekcoaches en STEM-academies in het kader van het STEM-beleid (Sciences, Technology, Engineering, Mathematics), wil minister Crevits ervoor zorgen dat jongeren al van jongs af aan in aanraking komen met techniek.
Tijdens het autosalon kan op de stand van Job On Wheels kennisgemaakt worden met het project Diagnose Car en de teachers lounge waar leerkrachten autotechnieken het volledige pakket aan didactische hulpmiddelen kunnen ontdekken dat Job on Wheels hen – in samenwerking met EDUCAM – aanbiedt: cursussen, didactische oefenpanelen, e-learningmodules en nog veel meer.
De meerwaarde van het project Diagnose Car bestaat erin dat scholen een variatie van de meest recente auto’s met netwerktechnologie, diagnoseapparatuur en technische gegevens ter beschikking krijgen. De automobielsector investeert nu in 6 extra voertuigen, wat het totaal op 36 brengt. Studenten hoger onderwijs worden betrokken door gebreken aan die voertuigen aan te brengen die dan via diagnose in de secundaire scholen moeten worden opgespoord. De Regionale Technologische Centra werken daarvoor samen met de automobielsector, de VDAB en de Centra voor Volwassenenonderwijs
Van dit lesmaterieel kunnen meer dan 70 Vlaamse scholen met een opleiding autotechniek gebruik maken. Dit is een schitterend voorbeeld van hoe een sector verantwoordelijkheid opneemt om essentieel didactisch materieel op een slimme manier ter beschikking te stellen.
Leerkrachten krijgen bovendien opleidingssessies over de wagens en de technologieën die ze in hun school mogen ontvangen (train the trainer). Door deze professionalisering van het onderwijs (via leerkrachten en lesmateriaal) krijgen leerlingen de nodige basiscompetenties en blijven scholen bij in een snel evoluerende sector.
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits : “Onderwijs en de automobielsector bewijzen samen met het project Diagnose Car de kracht van een goede samenwerking. Het is van groot belang dat de hogescholen en de opleidingen autotechniek in de secundaire scholen met de meest recente voertuigen en hoogtechnologische apparatuur kunnen werken. Door het gebruik ervan worden jongeren goed voorbereid op de arbeidsmarkt. Technische opleidingen bieden vaak een garantie op een job. Daarom blijven we de klemtoon leggen op STEM-richtingen zodat de interesse van jongeren voor techniek en wetenschappen wordt aangescherpt.”