Minister Schauvliege geeft Internationaal Cultuurbeleid duurzame basis
16-07-2012
Voor het eerst kan het Vlaams Internationaal Cultuurbeleid (ICB) terugvallen op een breed en duurzaam kader. Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege maakte daartoe een strategische nota die ze aan de hele Vlaamse Regering heeft voorgelegd. “Dit moet een springplank worden om onze cultuur en culturele sector een actuele en herkenbare internationale dynamiek te geven”, aldus Vlaams minister Schauvliege.
De minister gaf vandaag toelichting bij haar nota ICB n.a.v. haar bezoek aan de opening van de The Tanks Tate Modern in Londen waar Anne-Teresa De Keersmaeker een performance van FASE bracht. Voordien had de minister een bezoek gebracht aan The Time That Remains, een tentoonstelling van David Claerbout in Parasol Unit, en een ontmoeting gehad met Chris Dercon, directeur van Tate Modern.
Van bij de start van de legislatuur wou Vlaams minister van Cultuur Schauvliege de internationale kwaliteit van onze cultuur een uitgewerkt en duurzaam kader geven. Tot voordien bestond dit niet. Haar nota duidt de vele aspecten van een internationaal beleid dat vanaf nu, gezamenlijk door de overheid en de sector, uitgevoerd kan worden. Naast de eigen culturele meerwaarde wijst de nota ICB op de betrokkenheid van domeinen als toerisme, economie, onderwijs, wetenschappen en uiteraard Internationaal Vlaanderen. Maar ook het stedenbeleid.
De minister concretiseert o.m. een beleid rond netwerken, belangwekkende presentatieplekken, residenties, prioriteitslanden, … Ze wil bovendien werk maken van o.a. de culturele vertegenwoordiging, de samenwerking met steden rond internationale culturele actie, de dialoog met Europa, de relatie met Nederland, enz.
Voor de uitvoering van dat ICB is een specifieke rol weggelegd voor een culturele topevenementraad, een kennisknooppunt ICB Vlaanderen en vooral de cel Cultuur Internationaal (CINT).
Die cel Cultuur Internationaal krijgt een belangrijke regierol toebedeeld. De CINT wordt opgericht binnen het departement CJSM. De spil ervan zijn de leidinggevende ambtenaren van de departementen die raakpunten hebben met het internationaal cultuurbeleid en culturele diplomatie. De minister heeft inmiddels haar administratie de opdracht gegeven een plan van aanpak voor de CINT uit te werken.
Inhoudelijk krijgt de CINT, vanuit het terrein en de sector, input van het nieuw op te richten kennisknooppunt ICB. Dat kennisknooppunt zal naast de expertise van de fondsen en de steunpunten ook die van o.m. de grote instellingen, internationale netwerken, universiteiten en hogescholen bundelen.
Vlaams minister Schauvliege: “We willen alle kansen benutten om uitstraling te genereren naar een internationaal publiek. Zo kan culturele kwaliteit onder meer deel uitmaken van het Vlaamse merkenbeleid met een centrale rol voor de grote instellingen.”
Vlaanderen heeft een invloedrijke traditie in het met een zekere regelmaat opzetten van culturele topevenementen. Zij zorgen voor een internationale aantrekkingskracht. Om hieruit alle mogelijkheden te putten zal binnen het ICB een topevenementenraad geïnstalleerd worden. Dat gebeurt in overleg vanuit de domeinen Cultuur, Buitenlands Beleid, Stedenbeleid en Toerisme. Naast de betrokken ministers en hun administraties worden de vzw Kunststeden Vlaanderen en de steden/gemeenten die actief zijn in de organisatie van dergelijke topevenementen betrokken. Een topevenementenkalender voor de komende jaren moet één van de eerste resultaten zijn. Door elkaar aan te vullen en naadloos op te volgen, kunnen ze elkaar onderling versterken.
Als het gaat om internationale culturele actie wil de minister met Vlaamse steden en Brussel samenwerken. Om dat te vergemakkelijken zal na de installatie van het nieuwe lokale bestuur in 2013 in overleg worden afgelijnd op welke terreinen de steden en de Vlaamse Gemeenschap complementair kunnen optreden.
Voorts wordt het Internationaal Cultuurbeleid maximaal afgestemd op het Europees beleid en blijft Vlaanderen zich engageren op internationale fora zoals Unesco, de Raad van Europa en Eurimage. In het kader van de bilaterale samenwerkingen blijven Nederland en de Euroregio’s prioritair en is het de bedoeling zo snel als mogelijk met de Franse Gemeenschap een cultureel samenwerkingsakkoord af te sluiten.
Vlaams minister Schauvliege: “De uitvoering van de beleidskeuzes zal nu gestalte krijgen in overleg met mijn betrokken collega-ministers en met de sector. De weerklank en de bijval van onze kunstenaars over heel de wereld is daartoe een biezondere motivatie. Het is immers de taak van een overheid en een minister van Cultuur om dit talent aan te scherpen door het een krachtig duurzaam kader aan te reiken, ook internationaal. Ik ben blij dat dit strategisch kader eindelijk een spoor trekt.”