Minister Schauvliege bezoekt zondag Bloemencorso van Sint-Gillis (Dendermonde)
29-08-2013
Op zondag 1 september om 16 uur woont Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege de 63ste Bloemencorso van Sint-Gillis (Dendermonde) bij. Voor die gelegenheid zal de minister de toevoeging van de vijf Vlaamse bloemencorso’s aan de Vlaamse Inventaris voor Immaterieel Cultureel Erfgoed ‘in de bloemetjes zetten’.
Begin juli plaatste Vlaams minister van Cultuur Schauvliege op advies van de expertencommissie Immaterieel Cultureel Erfgoed de bloemencorso’s van Sint-Gillis-Dendermonde, Loenhout, Blankenberge, Ternat en de Kleine Bloemenstoet van Wommelgem op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Die Inventaris bevat nu 37 elementen. Het gaat om tradities, fenomenen of gewoontes die een gemeenschap of groep overgeërfd heeft, én die de gemeenschap of groep belangrijk vindt om door te geven aan toekomstige generaties.
De Inventaris geeft het Vlaams immaterieel cultureel erfgoed meer zichtbaarheid en stimuleert het bewust omgaan met en het borgen van dat erfgoed. In 2003 erkende ook Unesco de waarde van dit type erfgoed door naast de Werelderfgoedlijst (gebouwen) ook een Representatieve Lijst voor het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid op te stellen. Vlaanderen was daar één van de voortrekkers van. In 2010 verduidelijkte minister Schauvliege in een uitgebreide visietekst (zie bijlage) dat de Vlaamse overheid naast het roerend en onroerend erfgoed ook een beleid op het immaterieel cultureel erfgoed heeft.
Vlaams minister Joke Schauvliege: “Vlaanderen sluit perfect aan bij de Unesco-Conventie 2003 die de culturele diversiteit in de wereld wil vrijwaren en in beeld brengen. Opname op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed betekent geen extra subsidies, wel een grotere uitstraling en kansen op uitwisseling van ervaringen, expertise en acties. Zowel in Vlaanderen als in het buitenland. Het gezamenlijk dossier van de Bloemencorso’s was sterk en werd gedragen door een erg grote erfgoedgemeenschap. De opname op de Inventaris is een erkenning voor de vele corsogroepen, de bloemenstekers en organisatoren in de vijf gemeenten. Door zondag aanwezig te zijn in Sint-Gillis wil ik als minister graag mijn waardering voor al die honderden vrijwilligers benadrukken. Dat ook veel jongeren die bloemencorsotraditie willen voortzetten, bewijst de kracht van dit erfgoed.”
Wanneer: zondag 1 september 16 uur
Waar: ter hoogte van het kerkplein van Sint-Gillis