Minister-president Peeters: zending Thailand en Myanmar
19-03-2013
Vlaams minister-president Kris Peeters vertrekt komende donderdag 21 maart 2013 naar Thailand, in het kader van de prinselijke missie. Aansluitend leidt minister-president Peeters van 23 tot 26 maart een politiek-economische missie naar Myanmar.
Met de zending naar Myanmar wenst minister-president Peeters het democratiseringsproces in Myanmar verder te ondersteunen. Vlaanderen wil de banden met de bevolking van Myanmar aanhalen en versterken. Minister-president Peeters zal verschillende politieke contacten hebben, met o.a. de president van Myanmar en de ministers van Gezondheidszorg, Transport en Milieu, en een wederontmoeting met mensenrechtenactiviste en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi.
Daarnaast wordt tijdens deze zendingen naar Thailand en Myanmar gestreefd naar het verstevigen van de bestaande economische relaties, en het tot stand brengen van commerciële contacten. In dit kader leidt Vlaams minister-president Peeters een economische (bedrijfs)delegatie, ondersteund door Flanders Investment and Trade (FIT).
In Bangkok (Thailand) zal minister-president Peeters een ontmoeting hebben met twee van de grootste Thaise bedrijvengroepen, met de bedoeling deuren te openen voor Vlaamse toeleveranciers. Minister-president Peeters zal ook een bezoek brengen aan Sea Farming Learning Center, een samenwerking tussen het Ministerie van Visserij van Thailand en UGent. Deze activiteit zet het belang van aquacultuur (viskwekerij) in de verf.
In Myanmar zullen maar liefst vijf samenwerkingsakkoorden met Vlaamse bedrijven worden ondertekend. De eerste zending van minister-president Peeters naar Myanmar, in maart 2012, en de contacten die toen werden gelegd, werpen dus duidelijk hun eerste vruchten af. Tijdens deze zending zal minister-president Peeters ook de nieuwe “FIT-antenne” in Myanmar officieel openen. Dit nieuwe kantoor zal ondersteuning bieden aan Vlaamse bedrijven die willen ondernemen in Myanmar, en biedt zo de kans om uit de eerste hand mogelijkheden te detecteren voor onze Vlaamse bedrijven. De enorme mogelijkheden die Myanmar biedt, kunnen op die manier nog beter in kaart worden gebracht.
In hoofdstad Nay Pyi Taw heeft minister-president Peeters politieke contacten met de president, en met de ministers van Gezondheidszorg, Transport en Milieu. Ook heeft minister-president Peeters een wederontmoeting met mensenrechtenactiviste en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi.
Met deze vierdaagse zending naar Myanmar, georganiseerd door Flanders Investment and Trade en het Departement Internationaal Vlaanderen, ondersteunt minister-president Peeters het democratiseringsproces in Myanmar. Mensenrechten blijven een belangrijk onderdeel van het internationaal optreden van Vlaanderen.
“Ik ondersteun het democratiseringsproces in Myanmar. Ik ben tevreden om te zien dat de Myanmarese overheid actie onderneemt om haar beleid transparant te maken, en om een open dialoog met andere regeringen aan te moedigen. Ik hoop oprecht dat de Myanmarese overheid de uitdagingen op het vlak van mensenrechten – zoals vrijheid van meningsuiting, aandacht voor minderhedengroepen en de vorming van politieke en burgerlijke instellingen – verder aangaat”, aldus Vlaams minister-president Peeters.
Myanmar kent grote uitdagingen op korte en lange termijn. Vlaanderen wil de banden met de bevolking van Myanmar aanhalen en versterken.
“Met haar kennis op het vlak van gezondheidszorg, onderwijs, landbouw, transport en industrie, kan Vlaanderen Myanmar bijstaan in de uitdagingen op korte en lange termijn. Zo wordt o.a. gestreefd naar het verstevigen van de economische relaties, en het tot stand brengen van commerciële contacten. In dit kader word ik tijdens deze vierdaagse zending in Myanmar begeleid door een economische delegatie van Vlaamse bedrijven; er zullen maar liefst vijf samenwerkingsakkoorden worden ondertekend tussen Vlaamse en Myanmarese bedrijven”, besluit Vlaams minister-president Peeters.