Minister-president Peeters tevreden over verbod op neonicotinoiden
29-04-2013
Vlaams minister-president Peeters, tevens bevoegd voor Landbouw, is tevreden dat er een tijdelijk verbod zal komen op drie neonicotinoiden (clothianidin, imidacloprid en thiametoxam). Minister-president Peeters verleende destijds zijn steun aan het Commissievoorstel om het gebruik van drie neonicotinoiden op een aantal gewassen voor 2 jaar te verbieden. Het voorstel van de Europese Commissie was er gekomen na een studie van de European Food Safety Authority, waaruit blijkt dat deze neonicotinoiden mogelijk een oorzaak zijn in de slinkende populatie van de honingbij.
Tijdens de stemming door de leden van het Permanent Comité Voedselketen en Gezondheid werd vorige maand geen gekwalificeerde meerderheid bekomen. De Europese Commissie zou zich daarom beraden over de volgende stappen. Minister-president Peeters bleef er intussen op aandringen dat er zo gauw mogelijk stappen werden gezet in dit dossier.
Minister-president Peeters streeft naar een duurzame landbouw met onderzoek, begeleiding en voorlichting voor en door imkers, en initiatieven om de leefwereld van bijen te verbeteren.
“De reductie van bestrijdingsmiddelen en het correct gebruik ervan, is prioritair in het Vlaams landbouwbeleid”, aldus minister-president Peeters.
Initiatieven van Vlaams minister-president Peeters tav de bijensector:
1. Onderzoek
Het Praktijkcentrum Bijen volgt de globale problematiek van de bijensector van dichtbij op, samen met deskundige professoren van de UGent, en de belangrijkste imkersbonden.
Er is het Europees Honingprogramma waarvan de resultaten aan Vlaamse bijenhouderij beschikbaar worden gesteld. Voor de periode 2010-2013 zijn de beschikbare middelen opgetrokken naar 150.000 €.
2. Begeleiding-Voorlichting van imkers zelf
Er zijn demonstratieprojecten georganiseerd waar imkers heel praktische informatie en voorlichting krijgen ivm met de aanpak van de Varroa-mijt en de sterfteproblematiek. Daarvoor werd door minister-president Peeters 50.000 € beschikbaar gesteld.
Er is, op initiatief van minister-president Peeters een ‘Gids voor goede bijenteeltpraktijken’ opgemaakt, en die is gratis ter beschikking gesteld van alle imkers.
3. Initiaitieven om de leefwereld van bijen te verbeteren
Er is, op initiatief van minister-president Peeters, een ‘Gids over de drachtplanten van honing en stuifmeel’ opgemaakt. Bedoeling was een inventaris op te maken van bijen-vriendelijke planten. De gids is bezorgd aan alle gemeeten in Vlaanderen, en heel wat gemeeten gebruiken die gids bij de keuze van planten. Maar het was ook aanleiding voor heel wat gemeenten om ook andere initiatieven te nemen zoals het plaatsen van bijenhotels, het verdelen van bloemenzaad, het inzaaien van bloemenranden, het aanzetten van burgers tot bijenvriendelijke initiatieven, acties vanuit scholen, ... .
Landbouwers werden in 2012, op initiatief van minister-president Peeters, aangezet tot het inzaaien van groenbemesters en daarbij keuze te maken voor een bijenvriendelijke groenbemester. Zo werden in vermeld jaar in Vlaanderen ongeveer 24.000 ha ingezaaid als extra voedingsbodem voor bijen.
Minister-president Peeters streeft naar een duurzame landbouw. In het Vlaams Actieplan voor Duurzaam Gebruik van Gewasbeschermingsmiddelen wordt op initiatief van minister-president Peeters gestreefd naar een minimale inzet van pesticiden. Dit zal de druk op het leefmilieu, en dus ook op het bijenbestand verminderen. Vanaf 2014 is het toepassen van de principes van geintegreerde bestrijding verplicht voor alle gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen.