Minister-president Peeters op Agribex 2013
07-12-2013
Vandaag, zaterdag 7 december, heeft Vlaams minister-president Peeters, tevens bevoegd voor Landbouw, op het internationaal landbouwsalon Agribex het “Landbouwzakboekje” in ontvangst genomen. Het Landbouwzakboekje van het Departement Landbouw & Visserij van de Vlaamse overheid is een handige en compacte brochure die in een aantal zorgvuldig geselecteerde figuren en tabellen onze Vlaamse land- en tuinbouw presenteert.
Daarnaast maakte minister-president Peeters op de stand van Boerenbond bekend dat de 23-jarige Karel Dewaele uit Stavele de Boerenbond Persprijs voor Masterstudenten wint, met zijn Masterproef in de Bio-ingenieurswetenschappen. Zijn onderzoek, getiteld Echinochloa spp. in maïspercelen: intra- en interspecifieke verschillen in herbicidengevoeligheid’, handelt over de gevoeligheid voor een aantal herbiciden van verschillende types van de Europese hanenpoot en van de ‘nieuwere’ onkruidgierstsoort stekelige hanenpoot. (zie bijlage : klik hier )
Minister-president Peeters maakte tijdens zijn bezoek aan Agribex ook uitgebreid tijd vrij om verschillende stands te bezoeken, waaronder de CD&V-stand. De CD&V’ers maakten op de CD&V-stand namelijk een hele week hun opwachting om in dialoog te gaan met de bezoekers. Alle 24.000 landbouwgezinnen in Vlaanderen waren hiervoor persoonlijk aangeschreven.
Minister-president Peeters: “Als minister van Landbouw bezocht ik de voorbij jaren heel veel landbouwbedrijven. Die bedrijven overtuigen me telkens van de ongeëvenaarde kwaliteit en verscheidenheid van de sector. Ik wil blijven ijveren voor deze sector. Ik maak er dan ook een traditie van om tweejaarlijks het internationaal landbouwsalon Agribex te bezoeken, en kennis te maken met de nieuwste innovaties, machines, technieken, en wat leeft in de sector.”
Landbouwzakboekje 2013 - Een greep uit de cijfers
De Vlaamse land- en tuinbouw realiseerde in 2013 een eindproductiewaarde van 5,8 miljard euro. Daarvan is 62% afkomstig van de veeteelt. De 5 belangrijkste producten qua productiewaarde zijn varkensvlees met 1,6 miljard euro, zuivel met 799 miljoen euro, rundvlees met 679 miljoen euro, groenten met 632 miljoen euro en sierteelt met 517 miljoen euro.
De productiewaarde van de land- en tuinbouw in Vlaanderen steeg met 1,7% ten opzichte van 2012. Deze toename is voornamelijk te danken aan de veeteelt, die vooruitgaat met 4,6%. De tuinbouw daalde in waarde met bijna 4%, terwijl de akkerbouw tekende een status quo op. De omzetstijging in de land- en tuinbouw ging echter gepaard met een kostenstijging van 1,9%, wat te wijten is aan de kosten voor veevoeders die gemiddeld zo’n 5% hoger noteerden in 2013. Het totale intermediair verbruik bedraagt 4,3 miljard euro. De groei van de productiewaarde in 2013 compenseert echter de kostenstijging. Daardoor stabiliseerde de totale netto toegevoegde waarde op 1,3 miljard euro. Uitgedrukt per arbeidseenheid, steeg het globale inkomen met 2,1% ten opzichte van 2012.
De Vlaamse land- en tuinbouw zit in een voortdurend proces van schaalvergroting. Vlaanderen telt in 2012 25.217 landbouwbedrijven, waarvan 72% met beroepsmatig karakter. Het aantal landbouwbedrijven is ten opzichte van 2002 met een derde teruggelopen, een daling van gemiddeld 4% per jaar.
Maar tegelijkertijd is in tien jaar tijd de gemiddelde oppervlakte cultuurgrond per bedrijf gestegen met 46% tot 24,5 ha. Een gespecialiseerd rundveebedrijf telt nu 116 dieren, een varkensbedrijf 1.771 eenheden en een pluimveebedrijf 41.036 stuks. De evolutie naar minder maar grotere bedrijven doet zich ook in andere landen van de Europese Unie voor.
België heeft in 2012 een handelsoverschot van 4,7 miljard euro in de handel in landbouwproducten. De uitvoer was goed voor 38,4 miljard euro, 8% meer dan in 2011. Enkele belangrijke exportproducten, met een exportwaarde van meer dan 1 miljard euro, zijn chocolade, aardappelbereidingen, varkensvlees, diepvriesgroenten en bier. Ons land prijkt op de 4e plaats in het EU-klassement van agro-exporteurs, na Duitsland, Nederland en Frankrijk. Bij de export van diepvriesgroenten zijn we zelfs nummer één. Vlaanderen neemt 82% van de Belgische landbouwexport voor zijn rekening.
De conjunctuurindex voor de Vlaamse landbouw steeg in het najaar van 2013 voor de 4e keer op een rij; de zesmaandelijkse barometer klom van +2 naar +3. Deze opwaartse tendens is het gevolg van een grotere tevredenheid bij de landbouwers over de voorbije zes maanden en een positievere inschatting van de economische evolutie. Enkel de toekomstverwachtingen bekoelden wat.
De biologische landbouw groeit verder in Vlaanderen. Eind 2012 telde Vlaanderen 299 biologische landbouwbedrijven, die samen een oppervlakte van bijna 5.000 hectare bewerken. In de periode 2008-2012 is het areaal met 41% toegenomen. Ook het aantal producenten, bereiders en verdelers nam met 30% toe. Het marktaandeel van biologische versproducten steeg in dezelfde periode van 1,3% naar 1,9%.
Wat de milieu-indicatoren betreft, daalde het water- en kunstmestgebruik van de Vlaamse landbouw in 2011, terwijl er iets meer gewasbeschermingsmiddelen gebruikt werden.
Minister-president Peeters: “De volledige Vlaamse land- en tuinbouw in de palm van je hand; dat is het landbouwzakboekje. Het landbouwzakboekje geeft niet alleen aan waar we vandaag staan, het toont ook aan waar we vandaan komen. Deze cijfers en statistieken overtuigen mij dat we vol overtuiging verder moeten blijven werken aan een landbouwbeleid dat innovatie koppelt aan duurzaamheid; een landbouwbeleid dat rekening houdt met kostenefficiëntie en rechtszekerheid.”
Boerenbond Persprijs voor Masterstudenten - Karel Dewaele uit Stavele
Vandaag werden op Agribex de Boerenbond Persprijzen voor Studenten uitgereikt. De Bachelorprijs ging naar Jens Maesen voor zijn eindwerk ‘Effect van glycerol bij melkvee’ (Katho Roeselare, nu Vives), en werd uitgereikt door Sonja De Becker, ondervoorzitter Boerenbond.
De Masterprijs werd door minister-president Peeters uitgereikt aan de 23-jarige Karel Dewaele uit Stavele. Hij schreef het eindwerk ‘‘Echinochloa spp. in maïspercelen: intra- en interspecifieke verschillen in herbicidengevoeligheid’’ (UGent).
Karel bestudeerde de gevoeligheid voor een aantal herbiciden van verschillende types van de Europese hanenpoot en van de ‘nieuwere’ onkruidgierstsoort stekelige hanenpoot. De beide gierstgrassen concurreren sterk met de jonge maïs. Het vroeg herkennen van het type en het eraan aanpassen van de middelenkeuze, laat bestrijding toe in een jong stadium, omdat hun gevoeligheid vermindert naarmate ze ouder worden.
Met dit eindwerk behaalde Karel het diploma van Master in de bio-ingenieurswetenschappen, Landbouwkunde, aan de Universiteit Gent. Zijn promotor was professor Benny De Cauwer. Zijn tutor was Sofie Claerhout. In bijlage vindt u een artikel over zijn studie.
CD&V-stand op Agribex
Eén van de blikvangers op Agribex is de CD&V-stand. Op een trendy ingerichte beursstand ging CD&V een hele week in dialoog met de aanwezige ondernemers, actief in de agrarische sector. De hele week maakten verschillende parlementairen hun opwachting om een gesprek aan te knopen met de bezoekers. Ook de beursactie waarbij bezoekers een picknick met minister-president Peeters op hun bedrijf kunnen winnen, kende heel wat bijval. Vandaag, op de voorlaatste dag van de beurs, bracht minister-president Kris Peeters een bezoek aan de CD&V-stand.
Minister-president Peeters: “De 24.000 landbouwgezinnen die Vlaanderen rijk is, ontvingen in aanloop naar de beurs een gepersonaliseerde uitnodiging van CD&V. Het stemt ons tevreden om zovele positieve reacties van landbouwers te horen, die CD&V feliciteerden met hun geslaagde aanwezigheid op de beurs. Dit is een initiatief wat we de komende edities van Agribex zeker zullen herhalen.”