Minister-president Peeters en premier Juncker bespreken dossier Limburg en versterkte samenwerking
13-11-2012
Vandaag, dinsdag 13 november 2012, heeft Vlaams minister-president Peeters de Luxemburgse premier Juncker ontvangen in Kasteel d’Ursel te Hingene. Tijdens het ministerieel overleg hadden minister-president Peeters en premier Juncker het over de gemeenschappelijke uitdagingen voor Vlaanderen en het Groothertogdom Luxemburg in de toekomst, en enkele Europese dossiers.
Tijdens het gesprek tussen minister-president Peeters en premier Juncker werd het dossier Limburg besproken. Minister-president Peeters heeft aan premier Juncker, die voorzitter is van de Eurogroep, Europese steun gevraagd om Limburg een bijzonder statuut te geven wegens de uitzonderlijke situatie door de sluiting van Ford Genk.
Minister-president Peeters en premier Juncker hebben vandaag besloten het reeds bestaande Samenwerkingsakkoord tussen Luxemburg en Vlaanderen een nieuwe impuls te geven, met een focus op logistiek, ruimtevaart, Nieuw Industrieel Beleid en de financiële wereld. Aansluitend aan het gesprek vond overleg plaats samen met 17 Vlaamse en Luxemburgse Captains of Society, om te bekijken hoe de samenwerking tussen Vlaanderen en Luxemburg verder kan geconcretiseerd worden.
Na afloop van de ontmoeting hebben Flanders Investment & Trade en de Luxemburgse Kamer van Koophandel, in aanwezigheid van minister-president Peeters en premier Juncker, een samenwerkingsakkoord afgesloten waarbij ze elkaar wederzijdse ondersteuning voor de export van Vlaamse en Luxemburgse bedrijven toezeggen.
Het Groothertogdom Luxemburg en Vlaanderen kennen gemeenschappelijke uitdagingen die bepalend zijn voor onze economische groei en welvaart. In juni 2011 vond reeds een eerste officiële ontmoeting plaats tussen minister-president Peeters en premier Juncker van het Groothertogdom Luxemburg, naar aanleiding van de zending van minister-president Peeters naar het Groothertogdom Luxemburg. Meteen werd de afspraak gemaakt voor een wederbezoek, dat vandaag plaatsvond. Dit toont aan dat beide partijen de strategische samenwerking tussen Vlaanderen en het Goothertogdom Luxemburg verder wensen te ontwikkelen en te versterken.
Tijdens het gesprek tussen minister-president Peeters en premier Juncker werd uitgebreid van gedachten gewisseld over de huidige economische en financiële crisis die door Europa blijft waren. Minister-president Peeters en premier Juncker, tevens voorzitter van de Eurogroep van ministers van Financiën, zijn ervan overtuigd dat de eerste stap naar het economisch herstel bestaat uit het op orde brengen van de begrotingen; Vlaanderen en Luxemburg tonen zich alvast goede leerlingen op het Europees toneel. Minister-president Peeters heeft benadrukt dat Vlaanderen op die manier sterk bijdraagt aan de inspanningen van België om als EU-lidstaat aansluiting te zoeken met het Europees koppeloton.
Minister-president Peeters en premier Juncker zijn het er over eens dat Vlaanderen en Luxemburg sterke bondgenoten moeten zijn in een sterke Europese Unie. In dat kader hebben ze ook enkele van de grote dossiers besproken die momenteel op de Europese onderhandelingstafel liggen. Daarbij lag de focus op de besprekingen over het Meerjarig Financieel Kader, de meerjarenbegroting 2014-2020, van de EU.
Dossier Limburg
Tijdens het gesprek tussen minister-president Peeters en premier Juncker werd het dossier Limburg besproken. Minister-president Peeters heeft aan premier Juncker, die voorzitter is van de Eurogroep, Europese steun gevraagd om Limburg een bijzonder statuut te geven wegens de uitzonderlijke situatie door de sluiting van Ford Genk. De gevolgen van de sluiting van Ford Genk kunnen namelijk niet enkel in Vlaanderen of België worden opgelost.
Versterkte samenwerking
Tijdens het gesprek werd vandaag ook afgesproken om het reeds bestaande Samenwerkingsakkoord tussen Luxemburg en Vlaanderen een nieuwe impuls te geven. Hierbij zal de focus op logistiek, ruimtevaart, Nieuw Industrieel Beleid en de financiële wereld komen te liggen:
Logistiek. De logistieke sector is een strategische sector voor Vlaanderen. In Vlaanderen werken meer dan 200.000 mensen in deze sector, die 9% toegevoegde waarde van de Vlaamse economie creëert. Met meer dan 700 logistieke centra staat Vlaanderen aan de top in Europa. Het Groothertogdom Luxemburg heeft potentieel als logistieke draaischijf en poort tot het hinterland voor onze zee- en luchthavens, spoorwegennetwerk, … .
Ruimtevaart. De ruimtevaartsector in Vlaanderen is goed voor 1200 rechtstreekse hooggekwalificeerde jobs, en kent een grote verscheidenheid aan innovatieve KMO’s. De sector produceert een omzet van 220 miljoen euro. In het kader van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA kennen Vlaanderen en het Groothertogdom Luxemburg gemeenschappelijke belangen. Er kan gewerkt worden aan meer gezamenlijke initiatieven om deze belangen te ondersteunen.
Nieuw Industrieel Beleid. Het Nieuw Industrieel Beleid van de Vlaamse regering wil de Vlaamse industrie ‘transformeren’ naar een moderne ‘Industrie van de Toekomst’ die groener, socialer, creatiever en innovatiever is. Vlaanderen en het Groothertogdom Luxemburg kunnen samenwerking en complementariteit zoeken in het instrumentarium voor de transformatie van de industrie.
Financiële wereld. De Luxemburgse financiële sector is het tweede financieel centrum van Europa, en het zesde van de wereld. Op het vlak van de investeringsfondsen is het Groothertogdom Luxemburg het belangrijkste centrum na de Verenigde Staten. De investeringsfondsen van het Luxemburgse bankwezen kunnen een opportuniteit vormen voor de Vlaamse en Luxemburgse economie. Zo kan het een denkpiste zijn om het TINA-fonds, waar de Vlaamse regering 200 miljoen euro in investeerde, ook open te stellen voor participatie van private investeringsfondsen.
Tot slot werd, in aanwezigheid van minister-president Peeters en premier Juncker, een samenwerkingsakkoord afgesloten tussen Flanders Investment & Trade en de Luxemburgse Kamer van Koophandel, waarbij ze elkaar wederzijdse ondersteuning voor de export van Vlaamse en Luxemburgse bedrijven toezeggen. De Luxemburgse Kamer van Koophandel zal zich inzetten om Vlaamse bedrijven te helpen hun activiteiten op de Luxemburgse markt uit te bouwen of te versterken. Omgekeerd zullen Luxemburgse bedrijven beroep kunnen doen op het uitgebreide netwerk van Vlaamse Economische Vertegenwoordigers van Flanders Investment & Trade, die verspreid over de wereld aan het werk zijn.