Minister Peeters: lage eierprijzen niet gevolg van invoer van eieren uit Oekraïne
18-09-2013
De situatie in de leghennenhouderij is op dit ogenblik zeer moeilijk. De eierprijzen zijn laag en de voederprijzen hoog. Bovendien krijgt de sector te maken met invoer van eieren van buiten de Europese Unie (Oekraïne), waar de Europese normen voor dierenwelzijn niet gelden en ook niet toegepast worden. Vlaams Volksvertegenwoordigers Jos de Meyer stelde daarover vragen aan Vlaams minister-president Peeters.
De minister relativeerde vooreerst de situatie in de leghennenhouderij. “Ze is het gevolg van de invoegetreding van de welzijnsrichting waarbij klassieke batterijsystemen werden verboden. Dit had begin 2012 een tekort aan eieren tot gevolg, met een sterke stijging van de prijzen. Als reactie hierop is de productie sterk toegenomen en zijn de prijzen in 2013 sterk gedaald. Vermits de productiecyclus relatief star is (15 maanden), is er momenteel overproductie op de markt, maar die komt er wel na een jaar 2012 waarin de leghennenhouders konden profiteren van hoge prijzen”, aldus de minister. Hij wees er op dat intussen ook de graanprijzen gevoelig zijn gedaald, waardoor ook de voerkosten naar beneden zullen gaan. De minister schaarde zich hiermee achter de Europese Commissie die onlangs ook verklaarde dat er geen sprake is van structurele crisis en dat er dus niet moet worden ingegrepen.
Wat het aspect van de invoer van eieren uit landen waar niet dezelfde regels inzake milieu en dierenwelzijn gelden, merkte minister-president Peeters op dat in de WTO-onderhandelingen ‘non trade concerns’ enkel kunnen ingeroepen worden wanneer zij leiden tot een verschil in kwaliteit van het eindproduct en dat is met dierenwelzijnseisen doorgaans niet het geval. “In het geval van de eiersector heeft Oekraïne begin dit jaar toestemming gekregen om eieren en eiproducten (exclusief tafeleieren) uit te voeren naar de Europese Unie omdat het land inmiddels voldoet aan de eisen op het vlak van volksgezondheid en dierengezondheid”, aldus de minister, die nog opmerkte dat Oekraïne tot hiertoe nog geen eieren en eiproducten heeft uitgevoerd naar de Europese Unie. “Het is dan ook foutief om te stellen dat de invoer van eieren uit Oekraïne de oorzaak zou zijn van de lage eierprijzen op dit ogenblik”, aldus nog minister Peeters.(Redactie Landbouwleven)