Minister Grouwels investeert voor bijna 275 miljoen euro in Brussel
15-02-2012
Brigitte Grouwels (CD&V), Brussels minister van Openbare Werken, heeft vandaag samen met haar administratie Mobiel Brussel het Investeringsplan Openbare Werken 2012’ voorgesteld. In totaal investeert ze dit jaar voor liefst 275 miljoen euro in de openbare ruimte, fietsinfrastructuur, infrastructuur voor het openbaar vervoer, tunnels en het beheer van gewestwegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Enkele opmerkelijke projecten voor 2012 zijn: de bovengrondse heraanleg van het Rogierplein (Sint-Joost-ten-Node), Leuvensesteenweg (Sint-Joost-ten-Node), Elsensesteenweg (Elsene) en het Schweitzerplein (Sint-Agatha-Berchem). Voorts worden dit jaar de stedenbouwkundige vergunningen ingediend voor de bouw van de Picardbrug, de aanleg van tram 9 en de omleiding van tram 92 en 94 via het Centraal Station. Voor de heraanleg van voetpaden en fietspaden in de Havenlaan voorziet minister Brigitte Grouwels dit jaar ook de nodige middelen.
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat voor enkele belangrijke uitdagingen. Het Gewest maakt een enorme groeibeweging door, zowel op het vlak van bevolkingsaantal als op het vlak van aantal tewerkstellingsplaatsen. Deze groei heeft verstrekkende gevolgen voor de levenskwaliteit in het algemeen en mobiliteit in het bijzonder. Daarom heeft de Brusselse regering in het Iris 2-mobiliteitsplan een belangrijke doelstelling vooropgesteld, meer bepaald dat de verkeerslast in 2018 in het gewest met 20 procent moet dalen in vergelijking met het referentiejaar 2001.
5 THEMA’S
Het ‘Investeringsplan Openbare Werken 2012’ bestaat uit 5 grote thema’s.
- de openbare ruimte in ons gewest ;
- de infrastructuur voor de fietsers ;
- de infrastructuur van het openbaar vervoer ;
- de werken aan de tunnels doorheen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ;
- het autoverkeer, want voor zij die geen alternatief hebben voor de wagen, moet de infrastructuur op gewestwegen ook voldoen aan de meest hoogstaande normen.
Dit ‘Investeringsplan’ geeft verder uitvoering aan het meerjarenplan ‘Brussel, een pragmatische ambitie’, dat minister Brigitte Grouwels bij het begin van de legislatuur heeft voorgesteld voor de periode 2010-2014.
1. OPENBARE RUIMTE
Dit jaar wordt voor meer dan 70 miljoen euro geïnvesteerd in de openbare ruimten en in de commerciële snelheid van het openbaar vervoer (de zogenaamde VICOM-projecten). Dit is ruim 10 miljoen euro meer dan vorig jaar.
Voetgangers nemen een belangrijke plaats in deze openbare ruimte in. Dit blijkt ook uit de cijfers. Terwijl de Belgen gemiddeld 16,3 procent van hun verplaatsingen te voet afleggen, ligt dit cijfer in Brussel dubbel zo hoog. Met een marktaandeel van liefst 32,2 procent gebeurt een derde van alle verplaatsingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te voet.
Belangrijke projecten:
- Elsensesteenweg in Elsene
De Elsensesteenweg krijgt in 2012 haar langverwachte make-over. Na de zomer gaan de werkzaamheden van start. Bredere voetpaden, een heraangelegde rijweg met een duidelijker plaats voor de fietsers, nieuwe laad- en loszones, nieuwe schuilhuisjes voor de gebruikers van het openbaar vervoer, nieuw stadsmeubilair. Kortom: de tweede belangrijkste winkelstraat van het gewest wordt omgevormd tot een uitnodigende winkelbuurt. - Havenlaan in Brussel-Stad en Molenbeek
De oorspronkelijk geplande werkzaamheden werden niet opgestart als gevolg van juridische procedures. In overleg met de buurtcomités en de verenigingen wil minister Grouwels een nieuw globaal heraanlegproject uitwerken.
Minister Brigitte Grouwels: "Dit jaar wil ik nog de procedure voor een nieuwe studieopdracht opstarten voor de globale heraanleg van de avenlaan. De uitvoering van deze werkzaamheden, is echter niet voor onmiddellijk. Maar de omstandigheden voor voetgangers en fietsers zijn dusdanig oncomfortabel en onveilig, dat ik op korte termijn toch tijdelijke voeten fietspaden wil (her)aanleggen. Ik maak hiervoor dit jaar 1 miljoen euro vrij. Het is mijn bedoeling dat deze werkzaamheden zo snel mogelijk kunnen opstarten.”
- Schweitzerplein in Sint-Agatha-Berchem
Ook het Schweitzerplein in Sint-Agatha-Berchem wordt tijdens de eerste helft van 2012 onder handen genomen.
Minister Brigitte Grouwels: “Het is een mooi voorbeeld van hoe we de openbare ruimte aangenamer en gezelliger kunnen maken, en tegelijkertijd verbeteringen kunnen aanbrengen voor de voetgangers, de fietsers en het openbaar vervoer.” - Leuvensesteenweg in Sint-Joost-ten-Node
De Leuvensesteenweg wordt heraanlegd vanaf Madou tot het Sint-Joostplein.
Minister Brigitte Grouwels : "Het is onze bedoeling om dit stuk van de steenweg in te richten tot een voetgangerszone, die deels gebruikt wordt door de bussen van de MIVB. De Leuvensesteenweg wordt zo nieuw leven ingeblazen, zodat de buurt errond zich optimaal verder kan ontwikkelen. Normaal gezien zullen deze werken eind 2012 aanvatten."
- Rogierplein in Sint-Joost-ten-Node
Het Rogierplein zal uitgroeien tot een echte stadsbaken voor Brussel. Vorig jaar is er volop gewerkt in de minder zichtbare, ondergrondse ruimten, zoals het metro- en premetrostation en de nieuwe toegang hiertoe. Dit jaar starten de werken aan het Rogierplein zelf en aan de Kleine Ring.
Minister Brigitte Grouwels : "Het is de bedoeling om van het Rogierplein een aangename ontmoetingsplaats te maken voor de Brusselaars, een echte stadsbaken. De bekroning van het plein wordt de spectaculaire luifel. Op de Kleine Ring zullen we de verkeerssituatie verbeteren door de rijvakken te herschikken, en door bomen te planten om de voetgangerszone aangenamer te maken." - Picardbrug in Molenbeek
Dit jaar nog zal de stedenbouwkundige vergunning worden ingediend voor de aanleg van de Picardbrug, een project dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest uitvoert in samenwerking met Beliris.
Minister Brigitte Grouwels: “Dankzij de moderne Picardbrug zullen in eerste instantie de bussen en natuurlijk ook de voetgangers en fietsers vanaf de Picardstraat in Sint-Jans-Molenbeek het kanaal kunnen oversteken in de richting van het Noordstation. Op termijn kan de brug ook gebruikt worden door de nieuwe tramlijn richting Tour & Taxis, waarvoor de studie momenteel lopende is.”
2. FIETSINFRASTRUCTUUR
Dit jaar wordt maar liefst 13 miljoen euro geïnvesteerd in fietsinfrastructuur. Dit gaat integraal naar het aanleggen, het onderhouden en moderniseren van fietspaden langs gewestwegen. Naast die 13 miljoen wordt nog geïnvesteerd in de modernisering van fietspaden en kleine ingrepen voor zo’n 3 miljoen euro. De verbetering van de fietsinfrastructuur uit zich vooral in de aanleg van afgescheiden fietspaden,
gemarkeerde fietspaden, fietssuggestiestroken, busbanen die gebruikt kunnen worden door fietsers, het heraanleggen van de kruispunten zodat de snelheid verminderd wordt (bijvoorbeeld verhoogde kruispunten), het invoeren van zones 30 in samenspraak met de gemeentes, enzovoort.
Belangrijke projecten:
- De verdere uitbouw van de 19 Gewestelijke fietsroutes vormt ook dit jaar weer een belangrijk thema. Gewestelijke fietsroutes zijn aanbevolen fietswegen voor verplaatsingen op middellange en lange afstand die door verschillende gemeenten lopen. In het algemeen vormen deze routes lokale wegen, waar het verkeer minder druk is, minder snel verloopt en dus minder stresserend is dan op de hoofdwegen.
- De verbetering van de fietsinfrastructuur langs gewestwegen. Vaak wordt getracht met kleine ingrepen de veiligheid voor de fietsers te verhogen. Daarnaast is het onderhoud van bestaande fietspaden van groot belang: vernieuwen van markeringen, vernieuwen van de asfaltlaag en/of de verharding. Zo wordt op de Woluwelaan het gescheiden fietspad tussen Veldkapellaan en Hippokrateslaan verlengd, en worden op de Kleine Ring markeringen aangebracht.
3. INFRASTRUCTUUR VOOR HET OPENBAAR VERVOER
In 2012 investeert minister Brigitte Grouwels voor meer dan 80 miljoen euro in de infrastructuur van het Brussels openbaar vervoer, naast 83 miljoen euro dat voor rollend materieel wordt bestemd. Dit bedrag wordt gebruikt voor allerhande herstellingswerken, het vernieuwen van stations, het plaatsen van liften, of aan studies om het MIVB-netwerk uit te breiden.
Het openbaar vervoer is en blijft het belangrijkste duurzame alternatief voor het gebruik van de auto. Primordiaal daarbij is de uitbreiding van het netwerk van de MIVB om nu en op lange termijn aan de groeiende vraag aan openbaar vervoer een antwoord te kunnen bieden.
Minister Brigitte Grouwels: “2012 wordt het jaar van de uitbreiding van het tramnetwerk. Denk maar aan de verdere verlenging van tramlijn 62 op de Leopold III-laan, maar ook aan de plannen om de tramlijnen 92 en 94 om te leiden via het Centraal Station en uiteraard de hoogwaardige tramlijn 9 voor Jette en Ganshoren.”
Belangrijke projecten:
- De omleiding van trams 92 en 94 via het Centraal Station
Dit jaar nog wordt de aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning ingediend, met de bedoeling om volgend jaar te starten met de werkzaamheden.
Minister Brigitte Grouwels: “We zullen als het ware een lus creëren met tramsporen in eigen bedding vanaf de Koningsstraat ter hoogte van de Treurenberg via het station naar het Koningsplein. Op die manier zullen de reizigers dus een betere en snellere aansluiting hebben op de rest van het Brussels openbaar vervoernet. Samen met het aanleggen van de tramsporen wordt ook de openbare ruimte gemoderniseerd en verfraaid. Ook weer een winwinsituatie, met andere woorden.” - Tramlijn 9
In maart wordt de stedenbouwkundige vergunning ingediend voor de aanleg van de nieuwe tramlijn 9.
Minister Brigitte Grouwels: “Dankzij deze nieuwe tramlijn zal de toegankelijkheid van Jette en het oosten van Ganshoren verbeteren. Voorts worden verschillende woonwijken, het Heizelplateau, het UZ Brussel, maar ook de markt van Jette op een hoogwaardige manier bereikbaar gemaakt. In het kader van deze nieuwe tramlijn zal ook de openbare ruimte aangepast worden met extra aandacht voor de voetgangers en de fietsers.” - Studie tramlijn naar site van Tour & Taxis
Minister Brigitte Grouwels: "Dit jaar loopt een socio-economische studie om de mogelijkheden te bestuderen. Eerst en vooral wordt onderzocht hoe en waar het tracé het best wordt ingeplant en hoe de lijn kan worden geïntegreerd in het bestaande net. Tegelijk wordt bestudeerd welke de noden zijn op het vlak van openbaar vervoer op korte termijn, voordat de tram er komt. Voor deze studie trek ik 100.000 euro uit. Normaalgezien wordt de studie eind 2012 afgerond."
4. WERKEN AAN DE TUNNELS
Tunnels vormen voor Brussel letterlijk en figuurlijk de schakels tussen de verschillende delen of wijken van ons gewest. Het is dan ook belangrijk om deze infrastructuur goed te onderhouden.
Minister Brigitte Grouwels : “Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest maakte vorig jaar 400.000 euro vrij voor de studie van de toekomstige renovatie van de Leopold II-tunnel. In 2012 gaan we een stap verder, en wordt het bijzonder lastenboek opgezet voor de aanduiding van een privé-partner
Minister Brigitte Grouwels : “Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest maakte vorig jaar 400.000 euro vrij voor de studie van de toekomstige renovatie van de Leopold II-tunnel. In 2012 gaan we een stap verder, en wordt het bijzonder lastenboek opgezet voor de aanduiding van een privé-partner
die de werken zal uitvoeren door middel van publiekprivate samenwerking.”
5. AUTOVERKEER
Een van de grote uitdagingen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op het vlak van openbare werken is het in stand houden van de bestaande infrastructuur, meer bepaald het onderhoud en de constante aanpassing aan de hedendaagse normen. Voorts investeert het Gewest ook in een
performant systeem van parkeergeleiding en in extra dynamische informatieborden.
Minister Brigitte Grouwels : “In 2012 trek ik 1,7 miljoen euro uit voor de uitbouw van het parkeergeleidingssysteem. Ons gewest telt immers 7 transitparkings en 45 openbare parkings. Mits een goede parkeergeleiding met dynamische informatieborden kunnen we voor automobilisten verbindingen tussen openbaar vervoer en parkings aanduiden, waardoor het gebruik van het openbaar vervoer nog aangemoedigd wordt.”
BESLUIT
Minister Brigitte Grouwels is ervan overtuigd dat de totale investering van bijna 275 miljoen euro zal
helpen om Brussel te laten uitgroeien tot een stad op mensenmaat.
Minister Brigitte Grouwels: “Dankzij deze investeringen wil ik het verschil maken voor de vele voetgangers, de fietsers en het openbaar vervoer in ons gewest, zonder daarbij de noden van het privé gemotoriseerd vervoer te vergeten. Samen met alle betrokken partners blijf ik me inzetten om
Brussel de komende jaren te laten uitgroeien tot een stad waar het goed is om te wonen, te werken en te leven. Brussel moet dan ook een stad worden die beschikt over een kwalitatief hoogstaand openbaar vervoer. Een stad waar de pleinen en straten echte ontmoetingsplaatsen zijn. Een stad die luistert naar de noden en verzuchtingen van zijn inwoners. Kortom, een stad op mensenmaat.”