Minister Geens stelt Belgische spaarder gerust
12-04-2013
"Die richtlijn is slechts één van de instrumenten die de EU aanreikt bij een bankenredding. Maar het is altijd de bedoeling van de Belgische regering om de spaarders zo goed mogelijk te vrijwaren. Noem mij één Belgische spaarder die getroffen is de voorbije jaren?"
"We moeten het vertrouwen van de spaarders koste wat het kost geruststellen. Maar we kunnen de banken nooit zeggen dat wij altijd al hun schulden zomaar zullen betalen, dat we alle grote schuldeisers zullen vrijstellen van problemen. Anders worden de banken niet aangemaand tot voorzichtigheid. Als u aan uw kinderen zegt dat u hen tot hun dood financieel zal bijstaan, dan zullen ze nooit op eigen benen staan."
"We hebben in België goede manieren om banken af te wikkelen, met gedwongen verkoop en nationalisatie, en in ons land is er de traditie om spaarders niet in de klappen te laten delen. De garantie tot 100.000 blijft altijd overeind. Als een bank in de problemen komt, dan komen eerst de aandeelhouders in beeld, dan eventueel de grote schuldeisers en pas als allerlaatste, als het echt niet anders kan, de spaarders."
Garanties voor de spaarders
Bij CD&V komen regelmatig vragen binnen over spaargelden. Daarom lichten we nog even toe hoe het in België met de bescherming van spaargelden is gesteld.
Bij ons in België en Vlaanderen heeft nog niemand sinds de interventies van de regeringen Leterme en Peeters het geld op zijn spaarboekje bedreigd gezien. Onze partij zal dit beleid verder zetten en werkt aan voorstellen om uw opgebouwd kapitaal niet verloren te zien gaan.
Wat hebben wij tot nu toe gedaan
1) Alle spaarboekjes, kasbons en andere spaarproducten die uw bank omschrijft als “spaardeposito’s” zijn en blijven gewaarborgd tot 100.000 euro. Dit gaat om 96 % van de spaarboekjes! En wat meer is: kleine ondernemingen en vzw’s met een spaarpot van deze omvang kunnen via het beschermingsfonds ook van deze regeling genieten.
2) In de voorbije periode hebben wij tweemaal een bank gered. De eerste was deze van de nationalisering (herinner u operatie Belfius). Hiermee blijven alle spaargelden veilig. Een tweede mogelijkheid die al werd toegepast is de verkoop van de bank. (herinner u de operatie BNPparibasfortis). Opnieuw blijven alle spaargelden veilig. In deze formule verliezen alleen de aandeelhouders geld
3) Sinds het uitbreken van de financiële crisis kunnen de banken – ook in ons land – niet meer doen wat ze willen. Onze regering heeft daartoe ook al verschillende strenge hervormingen doorgevoerd. Wij zullen meewerken aan een nog strenger bankentoezicht.
Nog dit: een bank gaat niet zo maar over kop. Dit is zeer uitzonderlijk. De zeer uitzonderlijke situatie van de Cypriotische banken moet niet leiden tot populistische rampscenario’s. De internationale financiële markten hebben intussen al zeer goed begrepen dat de euro een sterke munt is die door alle betrokken regeringen verdedigd wordt. En dat is de beste beveiliging van uw spaargeld. Zowel de Europese commissie, als het Europees Parlement en de Raad van Eerste Ministers zijn bovendien strengere maatregelen aan het voorbereiden om ramp scenario’s te voorkomen. Want inderdaad het Cyprus verhaal leert ons dat een echte bescherming maar effectief is als ze op Europees niveau wordt uitgewerkt
Bekijk hier het gesprek van Koen Geens met de VRT-nieuwsdienst http:...